V Česku sa začali dvojdňové komunálne a senátne voľby

NETKY.SK • 10 Október 2014, 14:31 • 2 min
V Česku sa začali dvojdňové komunálne a senátne voľby

PRAHA - V Českej republike sa dnes popoludní začali dvojdňové komunálne a senátne voľby. Voliči rozhodujú nielen o primátoroch a starostoch a zložení obecných zastupiteľstiev, ale aj o zložení tretiny Senátu, hornej komory parlamentu ČR.

slovakia

left justify in out

Podľa servera iDNES.cz voľby rozhodnú aj o tom, či bude pokračovať úpadok vplyvu tradičných politických strán a vzostup hnutia ANO miliardára Andreja Babiša. Volebné miestnosti sú dnes otvorené od 14.00 do 22.00 h a v sobotu sa bude voliť od 08.00 do 14.00 h SELČ. V niektorých obciach sa budú zároveň konať aj miestne referendá. 

 

V komunálnych voľbách sa celkovo rozhoduje o približne 70.000 mandátoch, o ktoré sa uchádza rekordný počet kandidátov (234.000) zo 165 strán a hnutí. Len v Prahe si voliči môžu vybrať z 31 kandidujúcich subjektov, uviedla televízia ČT24.  

 

Takmer tretinu všetkých kandidátov tvoria ženy, čo je ďalší rekord prebiehajúcich volieb. Vôbec najstarším kandidátom je 95-ročný farár a teológ Jiří Otter kandidujúci v Prahe. Kandidátov s najnižším možným vekom 18 rokov sú desiatky.

 

Po prvý raz budú môcť voliť aj cudzinci, ktorí majú prechodný pobyt na území obce. V približne 12 obciach sa komunálne voľby nekonajú, keďže tam nedokázali zostaviť ani jednu kandidátnu listinu.

 

V rámci senátnych volieb voliči rozhodujú aj o obsadení 27 z celkového počtu 81 mandátov. Uchádza sa o ne vyše 240 kandidátov zo 47 strán a hnutí. Prípadné druhé kolo sa uskutoční 17. a 18. októbra.

 

Predbežné výsledky volieb budú zverejňované v sobotu popoludní, kompletné konečné výsledky sa očakávajú aj v nedeľu ráno.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona