V Česku sa začal súd s liehovou mafiou: Štát pripravila o takmer sedem miliárd korún!

NETKY.SK • 8 December 2014, 15:40 • 2 min
V Česku sa začal súd s liehovou mafiou: Štát pripravila o takmer sedem miliárd korún!

OLOMOUC - Olomoucký krajský súd prerokúva prípad takzvanej liehovej mafie, ktorú údajne viedol podnikateľ Radek Březina.

slovakia

left justify in out

Podnikateľ Radek Březina sa dnes na Krajskom súde v Olomouci priznal k tomu, že bol hlavou tzv. liehovej mafie, zločineckej organizácie, ktorá podľa obžaloby obrala štát na daniach o 6,7 miliardy Kč. Informovali o tom dnes internetové servery iDNES.cz a Novinky.cz, ako aj spravodajská televízia ČT24.
      

Na lavici obžalovaných sedí ešte ďalších sedem mužov, ktorým hrozia v prípade potvrdenia viny tresty od deviatich rokov a dvoch mesiacov do 13 rokov a štyroch mesiacov. Dvaja z nich by mohli dostať miernejšie tresty, pretože majú štatút spolupracujúcich obvinených. Ide o Březinovho brata Tomáša a ich hlavného spolupracovníka Lubomír Kaláča.
      

Radek Březina začal dnes v súdnej sieni podrobný popis svojich nekalých aktivít od 90. rokov minulého storočia, ktorý môže podľa znalcov pomerov trvať aj dva týždne. Zmienil sa aj o fungovaní likérky Drak, ktorej skrytým vlastníkom bol už v roku 1995 a súčasťou produkcie ktorej boli oficiálne alkoholické nápoje i tzv. výroba načierno. Keďže liehu na trhu bolo vtedy málo, dovážal syntetický z Chemopetrolu Litvínov.   
      

Následne priznal, že sa zaoberal tým, ako zo syntetického liehu vyrobiť lieh do liehovín a popísal špeciálne ním zostrojený prístroj, za pomoci ktorého vznikal podľa neho čistý lieh. Kontrolóri z finančného úradu sa uspokojili s vysvetlením, že podobné zariadenie slúži v Rusku pri výrobe vodky, a o jeho skutočnej funkcii vedeli iba najbližší spolupracovníci, vypovedal obžalovaný.
     

Podľa vlastných slov Březina v neďalekom objekte zriadil sklad, do ktorého vozili kamióny lieh a prepojil ho potrubím so samotnými výrobnými priestormi spomínanej likérky.
     

Presné množstvo liehu, ktoré prešlo jeho primárnou firmou Morávia-Chem ani sám nepozná, vraj môže hovoriť iba o tom, ktoré roky boli slabšie a ktoré silnejšie.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona