V Česku sa salmonelou nakazili desiatky ľudí, podozrivý je syr a vajíčko

NETKY.SK • 27 Júl 2015, 13:50 • 2 min
V Česku sa salmonelou nakazili desiatky ľudí, podozrivý je syr a vajíčko

PLZEŇ - Pôvod salmonely, ktorou sa nakazilo vyše 50 ľudí v Plzenskom kraji v Českej republike, bude podľa hygienikov známy v stredu, napísal dnes na svojej webovej stránke Český rozhlas (ČRo). Zatiaľ nie je jasné, či infekciu spôsobili špagety carbonara, ktoré jedna plzenská vývarovňa rozviezla do firiem v tomto regióne, alebo napríklad znečistený riad.

slovakia

left justify in out

Testy zatiaľ potvrdili len to, že sa ľudia nakazili salmonelou. Podľa Přemysla Tomašuka z plzenskej hygienickej stanice existujú dve možnosti, ako sa mohla salmonela dostať do jedla. Buď ku kontaminácii došlo pri manipulácii s pokrmom, alebo jedlo infikovala niektorá zo surovín. "Na konci sa tam dáva syr a vajíčko, to je najpravdepodobnejšie," domnieva sa Tomašuk.

 

Plzenská fakultná nemocnica celkovo hospitalizovala 53 osôb; prví dvaja až traja pacienti by ju mohli dnes opustiť a pokračovať v liečení doma. Ďalších osem pacientov leží v nemocnici v Klatovoch -odkiaľ tiež prišli prvé laboratórne výsledky, ktoré potvrdili baktériu salmonely.

 

Prví ľudia prišli do nemocnice s hnačkami, horúčkou a bolesťami brucha v piatok. Podľa hovorkyne plzenskej fakultnej nemocnice Gabriely Levorovej medzi pacientmi nie sú nijaké deti. "Medzi hospitalizovanými pacientmi sú len dospelí ľudia. Sú to ľudia stredného veku, skôr mladšie ročníky. Ústav mikrobiológie potvrdil pri 11 vzorkách salmonelu enteritidis, a keďže kultivácia trvá niekoľko hodín, na ďalšie výsledky sa ešte čaká," uviedla Levorová.

 

Hygienici boli dnes vo vývarovni, kde vyšetrili zamestnancov a urobili stery. Prípad vyšetruje polícia. Celkovo mala vývarovňa rozviezť 140 porcií špagiet. Vzhľadom na päťdňovú záruku ich ešte zákazníci nemuseli skonzumovať, dodáva (ČRo).

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies