V Česku sa rozmáha biznis s dronmi, stúpa dopyt aj výroba

NETKY.SK • 13 Apríl 2015, 11:33 • 2 min
V Česku sa rozmáha biznis s dronmi, stúpa dopyt aj výroba

PRAHA - V Česku sa rýchlo rozbieha komerčné využívanie dronov. Výroba, ale aj využívanie týchto bezpilotných lietadiel sa zvyšujú. Najmä v priemysle dopyt po "inšpekciách" s pomocou dronov výrazne stúpa, konštatuje na svojej internetovej stránke pražský denník Mladá fronta Dnes.

slovakia

left justify in out

Český výrobca dronov, firma Robodrone, sídli spolu s ďalšími začínajúcimi technologickými firmami (takzvanými start-upmi) na okraji brnianskeho technologického parku. Jej českí zakladatelia majú skúsenosti z manažérskych postov v nadnárodných spoločnostiach Microsoft alebo Cisco.

 

Trhy bezpilotných lietadiel sa rýchlo vyvíjajú. Pôvodne išlo o vojenské prístroje, ktoré sa začali používať v druhej polovici 20. storočia. Podobne ako veľa ďalších technológií sa však bezpilotné lietadlá dostali aj do komerčnej sféry. České e-shopy dnes ponúkajú desiatky typov. A boli to práve globálni hráči elektronického obchodu Amazon a Alibaba, ktorí rozvírili diskusiu o ich využití na doručovanie tovaru.

 

Firma pôsobiaca na českom trhu od roku 2014 už okrem pôvodného modelu Kingfisher eviduje aj niekoľko objednávok na nový model Sparrow a podľa požiadaviek hasičov vyvinula malý Hornet, ktorý je vhodný na prehľadávanie budov. A keďže vývoj týchto bezpilotných lietadiel, na ktorom Robodrone spolupracuje s brnianskym Vysokým učením technickým je nákladný a firma nemá vonkajšieho investora, rozvíja od začiatku aj ďalšie piliere obchodného plánu. Okrem predaja vlastných prístrojov sa zakladatelia vrhli na poskytovanie služieb a leteckú školu bezpilotných lietadiel.

 

Práve český trh poskytovateľov "služieb dronov" totiž veľmi rýchlo rastie. Momentálne ich podľa odhadov ponúka na 130 subjektoch, oficiálne má pritom potrebné povolenie na letecké práce od úradu pre civilné letectvo (CAA) len 12 spoločností. O rozvoji trhu svedčí aj to, že ďalšie desiatky povolení sa práve vybavujú.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona