V Česku sa nedarí dostať koronavírus pod kontrolu, vláda vyhlásila núdzový stav

NETKY.SK • 5 Október 2020, 11:15 • 2 min
V Česku sa nedarí dostať koronavírus pod kontrolu, vláda vyhlásila núdzový stav

PRAHA - V Českej republike vstúpil v pondelok do platnosti núdzový stav, ktorý v krajine opätovne vyhlásili z dôvodu pandémie nového koronavírusu. Spolu s ním zaviedli v krajine predbežne na dva týždne nové krízové opatrenia.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Informovali o tom spravodajské servery Novinky.cz a Aktualne.cz. Od 5. októbra do 18. októbra sú zakázané hromadné podujatia ako koncerty a divadelné predstavenia. Zároveň dostali stopku aj spoločenské akcie nad 10 osôb v interiéri a maximálne 20 osôb v exteriéri.  

 

img

 

Pozastavená výučba na školách

Na území hlavného mesta Prahy a krajov, ktoré sú podľa semafora zaradené do oranžovej a červenej farby, bude obmedzená prevádzka stredných, vyšších a vysokých škôl.

 

img

 

Ďalšie obmedzenia sa týkajú divadelných, filmových a iných umeleckých predstavení, športových podujatí organizovaných športovými zväzmi a bohoslužieb. Restaurácie môžu mať otvorené od 6:00 do 22:00 hodiny. 

 

Minister zdravotníctva Roman Prymula v nedeľu informoval, že ďalšie opatrenia predstaví v piatok (9. októbra). Podrobnosti však nespresnil.

 

Súvisiaci článok: Česi prijímajú nové opatrenia proti koronavírusu, čo bude najviac obmedzené?

 

Počet infikovaných rapídne pribúda

Za nedeľu pribudlo v Česku 1841 potvrdených prípadov nákazy vírusom SARS-CoV-2. V súvislosti s pandémiou nového koronavírusu Česko eviduje 727 úmrtí, pričom za nedeľu ich pribudlo jedenásť.

 

Počet aktívnych prípadov je 37 570 a z ochorenia sa doposiaľ vyliečilo 44 149 ľudíOd začiatku pandémie u našich susedov potvrdili celkom 82 446 prípadov nákazy.

 

img

 

V sobotu české laboratóriá potvrdili 2556 novoinfikovaných, čo bol najvyšší denný nárast počas víkendového dňa od začiatku pandémie.

 

Prečítajte si viac: Aktualizované Dlhodobo kritizovaný český minister zdravotníctva Vojtěch rezignoval, Babiš už prezradil meno jeho nástupcu

 

Situácia je viac než vážna

Doposiaľ najvyšší prírastok 3793 potvrdených prípadov evidujú za piatok (2. októbra). Údaje Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) z nedele ukazujú, že Česko je v súčasnosti druhou najviac zasiahnutou krajinou v EÚ.

 

Za posledné dva týždne má v priemere 303 nakazených na 100-tisíc obyvateľov. Pred ním je už len Španielsko (319 prípadov), prvú päticu uzatvárajú Francúzsko (245), Holandsko (231) a Belgicko (205).

 

Slovensko podľa tohto zdroja zaznamenalo za uplynulých 14 dní 106 prípadov nákazy na 100-tisíc obyvateľov, čo je viac ako zaznamenali v Poľsku (52), avšak stále menej ako evidujú v Rakúsku (114) či Maďarsku (129).

 

Mohlo by vás zaujímať: V Čechách sa zhoršuje epidemiologická situácia, Babiš zvažuje zavedenie núdzového stavu

 

Ochranné pomôcky pred koronavírusom si môžete objednávať na shop.netky.skNa sklade sú dezinfekčné gély, ale aj ochranné rúška - jednorázové i textilné

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies