V Česku sa môžu od pondelka otvoriť aj vnútorné priestory reštaurácií, bazény a diskotéky

NETKY.SK • 28 Máj 2021, 11:14 • 2 min
V Česku sa môžu od pondelka otvoriť aj vnútorné priestory reštaurácií, bazény a diskotéky

ČESKÁ REPUBLIKA - Česká vláda na dnešnom mimoriadnom rokovaní rozhodla o ďalšom uvoľňovaní protipandemických opatrení.

slovakia

left justify in out

Staronový minister zdravotníctva Adam Vojtěch oznámil, že od pondelka budú môcť otvoriť reštaurácie, bazény i diskotéky. Budú však musieť dodržiavať príslušné opatrenia, vrátane zákazu tanca.

 

img


Ministerstvo zdravotníctva zmierni od pondelka podmienky obmedzenia služieb pre rozhodnutie Najvyššieho správneho súdu, podľa ktorého je plošné uzatváranie služieb protiprávne. „Nechcem ísť proti rozhodnutiu súdu," vyjadril sa po rokovaní vlády minister Vojtěch s tým, že nebyť rozsudku, bol by pri uvoľňovaní obmedzení opatrnejší. Ministerstvo však chce podľa neho na rozhodnutie súdu reagovať ústavou sťažnosťou.

 

img

Od pondelka môžu reštaurácie otvoriť aj svoje vnútorné priestory, za podobných podmienok, aké platia na terasách. Pri stole smú sedieť len štyria ľudia a budú povolené samotesty. Otvorené však môže byť bez živej hudby a tanca. Bez tanca sa pritom budú musieť zaobísť aj diskotéky, čo je podľa Vojtěcha z epidemického hľadiska logické. S režimovými opatreniami môžu otvoriť aj hudobné či spoločenské kluby a diskotéky, v ich prípade však nebudú stačiť samotesty a bude potrebné mať negatívny test priamo od zdravotníkov.

 

img

Otvoriť môžu aj vnútorné bazény, sauny či wellness. Bude však obmedzená ich kapacita. V bazénoch a na kúpaliskách bude podľa Vojtěcha nutná ochrana dýchacích ciest len pri vstupe alebo v oddychových zónach, nie vo vode. Ľudia sa pri vstupe to týchto prevádzok budú musieť preukázať negatívnym testom na koronavírus, ktorý podstúpili v oficiálnom odberovom centre, certifikátom o očkovaní alebo dokladom o prekonaní ochorenia COVID-19 v posledných 180 dňoch.

 

img

Prevádzku môžu obnoviť aj herne a kasína. Na otvorenie všetkých prevádzok vyzval vládu vo štvrtok aj prezident Hospodárskej komory Vladimír Dlouhý s odôvodnením, že tomu nahráva priaznivý vývoj pandémie.

 

Mohlo by vás zaujímať: V Čechách sa koronavírusom opakovane nakazilo už viac ako 1 500 ľudí

 

img

Rýchle zlepšovanie situácie v Česku potvrdil aj minister zdravotníctva, podľa ktorého zohralo najväčšiu rolu v boji proti koronavírusu očkovanie. „Očkovanie bráni zaplneniu kapacity v nemocniciach," skonštatoval vo štvrtok s tým, že po prípadnom súhlase Európskej liekovej agentúry by sa mohli vakcín čoskoro dočkať aj deti od 12 rokov.

 

Prečítajte si tiež: Česko, Maďarsko a Rakúsko budú uznávať slovenské očkovacie certifikáty

V Česku za posledných sedem dní pripadá 34 prípadov nákazy koronavírusom na 100-tisíc obyvateľov. Navyše, spomenutý správny súd minulý týždeň zrušil reguláciu prevádzky reštaurácií, herní a kasín v nariadení ministerstva zdravotníctva. Aj preto napokon Vojtěch na rokovaní vlády navrhol, aby vnútorné priestory reštaurácií, bazénov, sáun a wellness otvorili skôr ako 14. júna.

Minister tiež v piatok oznámil, že medzi Českou republikou a Maďarskom, Nemeckom, Poľskom, Rakúskom, Slovenskom, Slovinskom či Chorvátskom bude možné cestovať po prvej dávke očkovania bez obmedzení.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies