V Česku sa končí amnestia na odovzdanie nelegálne držaných zbraní

NETKY.SK • 30 December 2014, 13:12 • 2 min
V Česku sa končí amnestia na odovzdanie nelegálne držaných zbraní

PRAHA - Už len do konca roka môžu Česi odovzdať nelegálne držané zbrane a strelivo. Už štvrtú zbrojnú amnestiu vyhlásilo v júli ministerstvo vnútra.

slovakia

left justify in out

Do začiatku decembra odovzdali ľudia vyše 3000 zbraní a viac ako 370.000 kusov streliva, informoval dnes Český rozhlas. 
     

Doteraz najviac zbraní - takmer 8000 - odovzdali ľudia počas amnestie v roku 2009. Cieľom amnestie je znížiť počet zbraní medzi ľuďmi a overiť, či niektorou z nich nebol spáchaný zločin.
     

Veľké prekvapenie vyvolal tento rok napríklad muž, ktorý na policajnú stanicu v Ostrave doniesol časť protitankového dela z 30. rokov; súčiastky vážili spolu 250 kilogramov.
     

Český rozhlas citoval Milana Prchala z policajného prezídia, ktorý pripomenul, že každý, kto nájde zbraň, je povinný to oznámiť na polícii. Avšak "zbrane, ktoré boli vyrobené do roku 1890 vrátane, sú v zmysle zákona zbrane historické, a na tie nie je potrebný nijaký zbrojný preukaz ani povolenie na ich nosenie", postačuje, ak ich držiteľ dosiahol 18 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona