V Česku rastú čínske závody

NETKY.SK • 9 Apríl 2016, 14:48 • 2 min
V Česku rastú čínske závody

PRAHA - Číňania nielen skupujú v Česku už existujúce firmy, ale stavajú aj výrobné závody, uviedla vo svojej analýze spoločnosť CBRE, ktorá sprostredkováva investorom dlhodobé prenájmy pozemkov.

slovakia

left justify in out

V Chebe stavia čínska firma Beijing West Industries (BWI) závod, kde sa budú vyrábať tlmiče pre nemecké automobilky, v Plzni zasa spoločnosť HiSense vybudovala firmu na výrobu obrazoviek. Informoval o tom server novinky.cz.

 

Čínski investori čelili doteraz kritike, že v Česku nestavajú výrobné závody a nezamestnávajú miestnych ľudí, tak ako napríklad firmy z Južnej Kórey alebo Japonska. Situácia sa však mení.

 

Spoločnosť Beijing West Industries vyrába tlmiče nielen pre BMW, ale aj pre Audi, Opel, Volvo či Ferrari. Cheb si firma vybrala pre blízkosť nemeckých automobiliek, pričom spočiatku má podľa vyjadrenia manažmentu dodávať tlmiče najmä pre BMW. Firma má vo svete šesť závodov. Okrem dvoch v Číne ešte dva v USA, jeden vo Francúzsku a jeden v Poľsku. V ČR chce využiť lacnejšiu pracovnú silu, než je v Nemecku. Firma už začala nábor, v prvej fáze chce zamestnať 320 ľudí.

 

Podľa informácií CBRE chce BWI rozbehnúť výrobu už tento rok v lete. To však spoločnosť nepotvrdila a pravdepodobnejší sa zdá skôr uvádzaný začiatok roka 2017.

 

V Plzni už na konci minulého roka začala vyrábať obrazovky spoločnosť HiSense. Aj táto firma v súčasnosti pokračuje v nábore, zamestnať mieni stovky ľudí.

 

Spoločnosť HiSense už v minulosti jeden závod v Európe mala, a síce v Maďarsku. Tento závod však uzatvorila v roku 2009, keď svetová ekonomika čelila globálnej kríze a slabšiemu dopytu.

 

Ako povedal Michal Bezděka z CBRE, záujem o investície do priemyselných nehnuteľností v Česku majú aj ďalšie firmy z Číny. Či už ide o výrobné haly, alebo sklady. Čo sa týka odvetví, ide najmä o automobilový priemysel, elektroniku a internetové obchody.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies