V Česku pribudol ďalší uchádzač o prezidentský post: Je ním Jiří Hynek

NETKY.SK • 22 August 2017, 08:47 • 2 min
V Česku pribudol ďalší uchádzač o prezidentský post: Je ním Jiří Hynek

PRAHA - Prezidenta a výkonného riaditeľa českej Asociácie obranného a bezpečnostného priemyslu Jiřího Hynka, ktorý stojí na jej čele od roku 2011, navrhla za hlavu štátu ČR tamojšia strana Realisti.

slovakia

left justify in out

Adept, ktorý je vedúcim českej delegácie v priemyslovom poradnom orgáne Severoatlantickej aliancie (NATO), členom Rady pre výskum, aplikovaný vývoj a inovácie Ministerstva obrany ČR i členom Mensy ČR, by sa tak mohol stať ďalším kandidátom na post českého prezidenta.

 

Kandidatúru by chcel podporiť nielen petičnými hárkami s nevyhnutnými 50-tisíc podpismi, ale osloviť mieni aj členov Poslaneckej snemovne a Senátu Parlamentu ČR.

 

Ponuku Realistov, konzervatívnej pravicovej politickej strany, pri ktorej zrode v novembri 2016 stál politológ Petr Robejšek dlhodobo žijúci v Nemecku, prijal Hynek podľa vlastných slov s pokorou, ale aj dostatočným sebavedomím vyjadriac presvedčenie, že je schopný plniť úlohu prezidenta.

 

Strana, ktorá bude po prvý raz kandidovať v tohtoročných voľbách do Poslaneckej snemovne, začne so zbieraním podporných podpisov neodkladne, prvá veľká podpisová akcia na sa uskutoční v Rožňove v sobotu.

 

Medzi deklarované priority Realistov patria národné záujmy, rodina, bezpečnosť, spravodlivosť, zodpovednosť a ochrana národného bohatstva.

 

Viac ako potrebných 50-tisíc podpisov už zhromaždili traja z českých prezidentských kandidátov, úradujúca hlava štátu Miloš Zeman, textár Michal Horáček a niekdajší predseda Českej akadémie vied Jiří Drahoš.

 

Medzi osobnosťami, ktoré deklarovali záujem kandidovať v budúcoročných prezidentských voľbách, figurujú napríklad aj niekdajší prvý muž českého hokeja Vratislav Kulhánek či aktivista a lekár Marek Hilšer. Kandidatúru však zvažuje aj senátor, primátor Teplíc Jaroslav Kubera.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies