V Česku pribudlo vo štvrtok 22 prípadov nákazy novým koronavírusom

NETKY.SK • 13 Marec 2020, 07:37 • 2 min
V Česku pribudlo vo štvrtok 22 prípadov nákazy novým koronavírusom

PRAHA - Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom stúpol vo štvrtok v ČR z 94 na 116. Informujú o tom české spravodajské weby s odvolaním sa na stránku ministerstva zdravotníctva.

slovakia

left justify in out

Jedným zo štyroch nakazených novým koronavírusom v Moravskosliezskom kraji je zdravotná sestra z nemocnice vo Frýdku-Místku. Uviedol to na Twitteri moravskosliezsky hajtman Ivo Vondrák, podľa ktorého je žena bez cestovnej anamnézy.

 

Česká vláda vyhlásila núdzový stav

Minister zdravotníctva Adam Vojtěch na Facebooku uviedol, že už v piatok sa začne distribúcia prvej várky 60.000 respirátorov na odberové miesta v každom kraji. Ďalších 290.000 má pribudnúť na budúci týždeň. Ministerstvo objednáva tiež rúška, sady na zrýchlené testovanie a pľúcne ventilátory.

 

Česká vláda v súvislosti s pandémiou koronavírusu vyhlásila vo štvrtok núdzový stav.

 

Od piatku platí zákaz zhromažďovania nad 30 osôb, od soboty potom zákaz cestovania do krízových krajín.

Otvorené zostanú materské školy, supermarkety, nemocnice, lekárne a počas dňa aj reštaurácie. Tie môžu byť otvorené v čase od 06.00 h do 20.00 h. Obmedzená nie je ani hromadná doprava. Núdzový stav má platiť 30 dní, napísal spravodajský server Novinky.cz.

 

Od sobotňajšej polnoci platí zákaz vstupu do ČR pre osoby z Číny, Južnej Kórey, Iránu, Talianska, Španielska, Rakúska, Nemecka, Holandska, Švajčiarska, Švédska, Nórska, Belgicka, Dánska, Francúzska a Veľkej Británie.

 

Do tých istých krajín s nesmú 90 dní vycestovať ani Česi alebo cudzinci, ktorí majú trvalý alebo prechodný pobyt na území ČR.

 

 

Čína hlási osem nakazených a 7 úmrtí, Južná Kórea 110 nakazených a jedno úmrtie

V Číne a Južnej Kórei opäť klesol počet osôb infikovaných novým koronavírusom i tých, ktorí mu podľahli. Informovali o tom v piatok svetové agentúry.

 

Čína zaznamenala vo štvrtok len osem nových prípadov nákazy koronavírusom a sedem nových úmrtí, čo je najmenej od 20. januára, keď začali každý deň zverejňovať celoštátne údaje. 

 

Päť prípadov nákazy sa vyskytlo v meste Wu-chan, metropole stredočínskej provincie Chu-pej, ktorá je epicentrom pandémie. Všetky sú výsledkom komunitného prenosu, oznámila Národná zdravotnícka komisia (NHC).

 

Ďalšie tri pozitívne testy — dva v Šanghaji a jeden v Pekingu — mali osoby, ktoré sa vrátili zo zahraničia. Podľa agentúry AFP to vyvoláva obavy, že ľudia prichádzajúci z iných postihnutých krajín by mohli narušiť prísne opatrenia zavedené v Číne, ktorej vláda ich mieni postupne zmierňovať.

 

Chorobe COVID-19 spôsobenej novým koronavírusom podľahlo v pevninskej Číne celkovo 3176 ľudí a 80.813 sa koronavírusom infikovalo.

 

Štvrté úmrtie na koronavírus ohlásil v piatok autonómny región Hongkong, kde registrujú aj 131 nakazených.

Hovorca NHC už vo štvrtok konštatoval, že Čína dosiahla vrchol aktuálnej pandémie. Objavujú sa však aj hlasy spochybňujúce, do akej miery tieto oficiálne štatistiky odrážajú skutočnú situáciu, píše agentúra DPA.

 

Južná Kórea, po Číne, Taliansku a Iráne najviac zasiahnutá krajina, v piatok oznámila 110 nových prípadov nákazy, o štyri menej ako deň predtým, ako aj jedno úmrtie. Ide o najnižšie počty od 21. februára.

 

Celkový počet nakazených v Južnej Kórei tak do piatkovej polnoci miestneho času dosiahol 7979 a počet úmrtí 67. Z nemocníc vo štvrtok po vyliečení prepustili 177 pacientov.

 

Väčšinu prípadov (61 percent) nákazy evidujú v oblasti mesta Tegu ležiacom na juhovýchode Južnej Kórey a sú spojené s náboženským hnutím Sinčchondži. Vyše 100 prípadov však zaznamenali i v hlavnom meste Soul, kde potvrdili nákazu u pracovníkov call centra istej poisťovacej spoločnosti a ich rodinných príslušníkov.

 

 

Už aj v Afrike

Prvé prípady infikovania človeka novým koronavírusom oznámili vo štvrtok ďalšie dva štáty subsaharskej Afriky - Gabon a Ghana. Informovala o tom agentúra Reuters.

 

Gabonská vláda vo vyhlásení uviedla, že vírusom je nakazený 27-ročný Gabončan, ktorý sa 8. marca vrátil z Francúzska.

V Ghane boli podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva ako prvé pozitívne testované dve osoby, ktoré sa nedávno vrátili z Nórska a Turecka. Stav oboch pacientov je stabilný a v súčasnosti sú držaní v izolácii.

 

 

Región subsaharskej Afriky bol doposiaľ zasiahnutý pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2 oveľa menej ako Európa alebo Čína. Potvrdené prípady predtým hlásili Pobrežie Slonoviny, Nigéria, Senegal, Kamerun, Togo, Juhoafrická republika, Burkina Faso a Konžská demokratická republika. Prvú nákazu potvrdila 28. februára Nigéria.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona