V Česku pribúda počet otráv hubami, treba si dať pozor!

NETKY.SK • 24 September 2013, 07:41 • 2 min
V Česku pribúda počet otráv hubami, treba si dať pozor!

PRAHA - Už 24 prípadov otráv muchotrávkou zelenou alebo inými jedovatými hubami zaznamenali v tomto roku v českom hlavnom meste.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom internetový server Novinky.cz s odvolaním sa na hovorkyňu pražskej záchrannej služby Jiřinu Ernestovú.  Podľa jej slov zaznamenávajú v súčasnosti volania k podobným prípadom takmer denne. Pacientov sužujú bolesti brucha, zvracanie, či neznesiteľné kŕče a hnačky, obvykle sa prejavujú v čase od šiestich do 24 hodín po konzumácii.

V prípade, že sa tak stane, treba okamžite volať záchranárov, najlepšie je urýchlene vyvolať zvracanie, veľa piť a dať si preháňadlo na vyprázdnenie čriev, odporúčajú odborníci. Asi pätina otrávených však do dvoch dní po otrave skoná.

Za minulý rok evidovali celkove 15 otráv hubami. Najlepšou prevenciou je nekonzumovať plody, o ktorých nie sme presvedčení, že sú jedlé.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies