V Česku pred veľvyslanectvom USA protestovali proti vojenskému zásahu v Sýrii

NETKY.SK • 3 September 2013, 06:21 • 2 min
V Česku pred veľvyslanectvom USA protestovali proti vojenskému zásahu v Sýrii

PRAHA - Pred veľvyslanectvom USA v Prahe sa v pondelok popoludní zišlo asi sto ľudí, ktorí demonštrovali proti chystanému vojenskému zásahu v Sýrii. S prejavom vystúpila aj šéfka pražských komunistov a líderka kandidátky pre predčasné voľby Marta Semelová. USA a NATO pritom označila za masových vrahov, informoval spravodajský portál Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

"USA a NATO, to sú masoví vrahovia, za ktorými sú tisíce a tisíce mŕtvych civilistov," kričala Semelová pred americkým veľvyslanectvom do megafónu. "Zišli sme sa, aby sme povedali: Ruky preč od Sýrie!" skandovala. "Nech žije mier!" vykríkla na záver.Zástupca Českého mierového hnutia Milan Krajča uviedol, že odôvodnenie chystaného útoku na Sýriu použitím chemických zbraní je iba zámienkou. "Chceme vyjadriť solidaritu s ľudom tejto niekoľko rokov ťažko skúšanej krajiny," povedal. Zástupca sýrskej komunity v ČR vyhlásil, že nechce, aby sa z jeho krajiny stal druhý Afganistan.

Dokumentarista Vladimír Dvořák sa potom pustil do bývalých ministeriek zahraničných vecí USA Madeleine Albrightovej a Hillary Clintonovej. "Sú to krvavé ženy," vyhlásil pred demonštrantmi. Spisovateľka a bojovníčka proti cirkevným reštitúciám Lenka Procházková sa pustila do amerického prezidenta Baracka Obamu. Varovala ho pred spustením útoku. "Bude to veľké zlyhanie malého človeka," poznamenala. Počas protestu zaznievalo aj skandovanie proti nemu. "Obama je agresor! USA je agresor!" znelo pred ambasádou. Ľudia držali v rukách transparenty, sýrske zástavy a nechýbali ani fotografie sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Akcie sa zúčastnili aj zástupcovia Komunistického zväzu mládeže a Klubu českého pohraničia, dodávajú Novinky.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona