V Česku požiadalo o azyl 60 prenasledovaných kresťanov z Číny

NETKY.SK • 3 August 2016, 15:52 • 2 min
V Česku požiadalo o azyl 60 prenasledovaných kresťanov z Číny

PRAHA - České ministerstvo vnútra rieši azylové žiadosti 60 Číňanov. Podľa zistení denníka Hospodářské noviny ich podali čínski kresťania, ktorí uviedli, že sú vo svojej vlasti prenasledovaní. Ak by im však Česko vyhovelo, oficiálne by tým priznalo, že Peking porušuje ľudské práva. V poslednej dobe pritom dochádza k zbližovaniu oboch krajín.

slovakia

left justify in out

Čínski kresťania do Česka prichádzali od februára do mája, a to v niekoľkých vlnách. Sú členmi desiatich cirkví, z ktorých jedna sídli vo Švajčiarsku, napísal dnes webový portál Českého rozhlasu (ČRo).

 

Na návštevu Číny v posledných rokoch dvakrát odleteli prezident ČR Miloš Zeman aj premiér Bohuslav Sobotka. Na konci marca návštevu opätoval čínsky prezident Si Ťin-pching, ktorý pricestoval do Prahy. Číňania navyše v Česku uskutočnili veľké obchody, a to napríklad kúpou futbalového tímu Slávia či pivovaru Lobkowicz.

 

Čínski komunistickí vládcovia od roku 1949 nepripúšťajú inú než oficiálnu ideológiu socializmu. Katolícku cirkev v krajine tolerujú, jej fungovanie však stráži tajná polícia, pričom kresťania sú jednou z najprenasledovanejších komunít.

 

Sinologička Olga Lomová z Karlovej univerzity upozorňuje, že občania Číny o politický azyl v zahraničí zvyčajne príliš nežiadajú, a to kvôli obavám z prenasledovania svojich príbuzných.

 

Čína sa počtom žiadostí o azyl v ČR nedávno dostala na tretie miesto za Ukrajinu a Irak. Vlani tu pritom o azyl požiadali len štyria Číňania a v roku 2014 ich bolo 15. Rezort vnútra má na rozhodnutie, či azyl udelí, 90 dní, pripomína webový portál Rozhlas.cz. Túto lehotu však môže ministerstvo predlžovať až na šesť mesiacov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona