V Česku postavili lajdácky lešenie: Mladú pamiatkarku to stálo život

NETKY.SK • 11 November 2015, 12:13 • 2 min
V Česku postavili lajdácky lešenie: Mladú pamiatkarku to stálo život

PLZEŇ - Lajdáctvo stavbárov stálo život 26-ročnú pracovníčku Národného pamiatkového ústavu v Plzni Luciu Štěrbovú.

slovakia

left justify in out

Vlani v apríli pri kontrole opravy rímsy na historickej budove v meste Bor v okrese Tachov spadla z lešenia z výšky osem metrov a zabila sa, pripomenul dnes spravodajský portál Novinky.cz. Tachovský súd v utorok rozhodol, že vinu na nehode majú dvaja stavbári - Tomáš H. a Roman H.


Podľa súdu Tomáš H. lešenie postavil v rozpore s bezpečnostnými predpismi a Roman H. (46), hoci bol vyškolený, ho aj napriek chýbajúcim ochranným prvkov používal pri oprave budovy a umožnil na ňom pohyb ďalším osobám.
Za ublíženie na zdraví s následkom smrti dostali obaja podmienečný trest 20 mesiacov väzenia so skúšobnou lehotou tri roky.


Rozsudok nie je právoplatný, žalobkyňa aj obžalovaní si nechali lehotu na prípadné odvolanie.


Poisťovňa vyplatila pozostalým tri milióny českých korún (111.000 eur) ako nemajetkovú ujmu. Mladá pamiatkarka vyliezla po lešení na štvrté poschodie, kde sa jej zatočila hlava, zatackala sa a prepadla sa pomedzi podlážku a bočné zábradlie - a práve tam chýbala stredová tyč a podlahová čiže okopová zarážka.


Predseda senátu Miroslav Vajgant vyhlásil, že obaja stavebníci pristupovali k bezpečnosti práce veľmi ľahkomyseľne.


Sudca v odôvodnení rozsudku poukázal aj na čiastočné spoluzavinenie zo strany zamestnávateľa poškodenej, teda štátneho pamiatkového úradu, ktorý ženu "riadne nepoučil o bezpečnosti práce na lešení". Vajgant dodal: "Možno by tam ani nebola vyliezla, keby zistila, že na zábradlí chýbajú tyče."


Podľa znalca Jiřího Hladíka pamiatkarka nemala šancu pád z ôsmich metrov prežiť. Vymenovávanie všetkých jej zranení mu trvalo takmer desať minút, uzatvorili Novinky.cz.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona