V Česku odhalili poľské šampiňóny s vysokým obsahom pesticídov

NETKY.SK • 11 Október 2013, 12:20 • 2 min
V Česku odhalili poľské šampiňóny s vysokým obsahom pesticídov

PRAHA - Do Česka dorazila tona šampiňónov s vysokým obsahom pesticídov, ktoré prekročili povolený limit o takmer štvornásobok. Dlhodobá konzumácia týchto húb by mohla vážne poškodiť ľudské zdravie, upozorňuje český internetový portál IDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Česká Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia (SZPI) narazila pri svojich kontrolách na nebezpečnú zásielku šampiňónov. Laboratórna analýza odhalila v jednej zo šarží nadmerne vysokú koncentráciu pesticídov carbendazim a benomyl v množstve 3,7 miligramov na kilogram (mg/kg), pričom povolené množstvo je maximálne 1 mg/kg. 

"Po zhodnotení rizika je možné nameranú hodnotu označiť pri dlhodobej konzumácii za škodlivú pre ľudské zdravie," varoval hovorca SZPI Pavel Kopřiva. SZPI o tom informovala ďalšie krajiny pridružené v systéme rýchleho varovania.

Nebezpečné šampiňóny objavila inšpekcia v trutnovskej spoločnosti Zelenina-drinks, dovozcom húb bola spoločnosť Highgate z Lanžova a zahraničným dodávateľom poľská firma P.H.U. "Malkowski".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies