V Česku objavili polmetrovú dážďovku: Ide o najväčší druh žijúci na tomto území

NETKY.SK • 17 August 2017, 13:08 • 2 min
V Česku objavili polmetrovú dážďovku: Ide o najväčší druh žijúci na tomto území

U našich západných susedov žije dážďovka, ktorej veľkosť môže dosiahnuť až 60 centimetrov!

slovakia

left justify in out

Dážďovku rodu Allolobophora hrabei objavil náhodou v roku 1929 profesor zoológie z brnianskej vysokej školy. Počas svojej prechádzky na poľnej ceste pri obci Vranovice zbadal niečo, s čím sa ešte nestretol. Bola to neobvykle dlhá dážďovka, merala viac ako pol metra. Živočícha sa rozhodol ukázať kolegovi, odborníkovi. Ten potvrdil, že sa jedná o nový, doposiaľ neznámy, druh.

 

Hoci tieto dážďovky sa vyskytujú v prírode už desiatky tisíc rokov, na vlastné oči ich doposiaľ videl len málokto. Allolobophora hrabei žije relatívne plytko pod zemou, no na svetlo vylieza len veľmi ojedinele, vtedy, keď si hľadá vhodného partnera na párenie. Toto obdobie trvá niekoľko dní v roku. Preto ju obvykle zbadajú len tí, ktorí sa venujú cielenému výskumu.

 

Tento obrí druh červa sa momentálne objavuje len v troch lokalitách Českej republiky, v prírodnej rezervácii Pouzdřanská step – Kolby, v Ječmeništi na Znojemsku a v národnej prírodnej rezervácii Tabulová na Pálave.

 

O Allolobophora hrabei toho vo všeobecnosti vieme veľmi málo. V posledných rokoch sa však rozbehli viaceré výskumy, ktoré majú za úlohu živočícha vyhľadať a získať o ňom čo najviac informácii. Doposiaľ sa zistilo napríklad to, že v minulosti sa vyskytoval v oveľa väčšom počte lokalít, no dnes, aj v dôsledku poľnohospodárstva, jeho populácia zaniká.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona