V Česku neschválili protifajčiarsky zákon, premiér z toho obvinil ANO

NETKY.SK • 26 Máj 2016, 08:40 • 2 min
V Česku neschválili protifajčiarsky zákon, premiér z toho obvinil ANO

PRAHA - Dolná komora českého parlamentu dnes zamietla vládny návrh tzv. protifajčiarskeho zákona. ČSSD a KDU-ČSL následne obvinili stranu ANO z potopenia zákona a porušenia koaličnej zmluvy. Minister financií a predseda ANO Andrej Babiš po zamietnutí zákona v rozhovore s novinármi v Bruseli naznačil možnosť, že koalícia nemusí vydržať, informovali české médiá.

slovakia

left justify in out

"Už som z toho otrávený a ak to takto pôjde ďalej, tak si myslím, že tá koalícia asi dlho nevydrží," citoval Babiša Český rozhlas.

 

Zákon o ochrane zdravia, ktorý predkladal minister zdravotníctva Svatopluk Němeček (ČSSD), sa okrem fajčenia týka aj alkoholu. Za návrh hlasovalo dnes v Poslaneckej snemovni iba 80 zo 175 prítomných poslancov, na schválenie chýbalo osem hlasov. Proti hlasovalo 42 poslancov, vrátane 16 poslancov ANO. Ďalších 15 poslancov ANO sa zdržalo hlasovania a za návrh ich hlasovalo 13.

 

Babiš odmietol obvinenie premiéra Bohuslava Sobotku, že koaličnú dohodu porušilo ANO. Naopak, z porušenia obvinil ČSSD, ktorá podporila pozmeňujúce návrhy.

 

Podľa predsedu poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka sa tým z návrhu "protifajčiarsky zákon vytratil".

"Nie je to, žiaľ, prvý prípad, kedy poslanci ANO väčšinovo nehlasovali pre vládne návrhy zákonov. Takýto opakovaný postup ANO je v rozpore s dobrým fungovaním vládnucej koalície," reagoval vo vyhlásení pre médiá Sobotka. Upozornil, že ministri ANO hlasovali za návrh zákona.

 

Premiér oznámil, že zvolá koaličnú radu a bude chcieť vysvetlenie. "Vďaka hlasovaniu poslancov ANO proti vládnemu návrhu zákona zostane Česká republika fajčiarskym skanzenom. Je to hanba!" napísal na Twitteri.

 

Zamietnutie protifajčiarskeho zákona privítala Asociácia hotelov a reštaurácií, v ktorých sa v Česku naďalej fajčí. Radosť zo zamietnutia vyjadril aj prezident Miloš Zeman, ktorý je náruživý fajčiar.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies