V Česku má všetko v rukách Zeman, na konci týždňa prijme politické špičky

NETKY.SK • 18 Jún 2013, 15:50 • 2 min
V Česku má všetko v rukách Zeman, na konci týždňa prijme politické špičky

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman dáva jasne najavo, že sa chce výrazne podieľať na riešení politickej krízy vyvolanej kauzou Jany Nagyovej, najbližšej spolupracovníčky odchádzajúceho premiéra Petra Nečasa (ODS).

slovakia

left justify in out

Prezident dal politikom čas na rokovania do piatka 21. júna. Potom budú nasledovať audiencie na zámku v Lánoch, na základe ktorých sa Zeman rozhodne, ako bude po Nečasovej demisii postupovať. Informoval o tom dnes spravodajský portál Novinky.cz.

Prezident sa bude v piatok v Lánoch rozprávať s lídrom TOP 09 Karlom Schwarzenbergom a s prvým podpredsedom tejto vládnej strany Miroslavom Kalouskom. Obaja politici prídu na zámok o 18.00 h. V sobotu prijme prezident špičky opozičných sociálnych demokratov - o 18.00 h bude rokovať so šéfom ČSSD Bohuslavom Sobotkom a s prvým podpredsedom strany Michalom Haškom.

V pláne je tiež stretnutie s predsedom KSČM Vojtěchom Filipom, do Lánov zamieri aj prvý podpredseda ODS Martin Kuba. Už v pondelok 17. júna sa prezident zišiel na zámku s vicepremiérkou a šéfkou vládnej strany LIDEM Karolínou Peake.

Zeman zatiaľ neprezradil, aké riešenie politickej krízy mu je najbližšie. V hre necháva viaceré varianty - pokračovanie súčasnej koalície, zostavenie úradníckej vlády a predčasné parlamentné voľby. Podľa Nečasa však toto posledné riešenie Zeman nepreferuje. Pre prezidenta by bol najvýhodnejší úradnícky kabinet, tomu sa však česká politická scéna bráni, doplnil web Novinky.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies