V Česku hľadajú vhodného kandidáta na prezidentský post

NETKY.SK • 5 September 2016, 17:11 • 2 min
V Česku hľadajú vhodného kandidáta na prezidentský post

PRAHA - Renomovaný textár Michal Horáček, medzinárodne uznávaný teológ a duchovný Tomáš Halík či zakladateľ charitatívnej organizácie Člověk v tísní Šimon Pánek sú podľa iniciatívy Kroměřížska výzva najvhodnejšími kandidátmi na budúceho českého prezidenta.

slovakia

left justify in out

Nasledujúca prezidentská voľba bude mať podľa slov hudobníka Michaela Kocába, ktorý stojí za spomínanou iniciatívou, zásadný význam pre krajinu. "My sa už nechceme prizerať so založenými rukami", citoval túto osobnosť internetový server Novinky.cz.

 

O obavách z ohrozenia základných hodnôt českého štátu a o pocite, že sa krajina nachádza v bode zlomu, hovoril iný signatár iniciatívy, exminister Jan Kalvoda. Do ankety sa zapojilo 2200 signatárov výzvy, ktorí zostavili tabuľku 25 možných prezidentských kandidátov.

 

Textár Michal Horáček už pred časom pre denník Právo uviedol, že s Kroměřižskou iniciatívou nechce mať nič spoločné. Kandidatúru na post hlavy štátu odmietol v interview pre rovnaký denník aj kňaz Tomáš Halík.

 

Stanovisko tretieho v poradí najpreferovanejších kandidátov Šimona Pánka nie je známe. Štvrtý v poradí, ekonóm Jan Švejnar, ktorý sa už v minulosti neúspešne usiloval o prezidentskú funkciu, v médiách pred časom o možnej kandidatúre uvažoval. Dôveru signatárov si podľa vlastných slov veľmi váži aj ďalší v poradí, diplomat Petr Kolář, ktorý pripustil, že tiež zvažuje ďalší postup.

TOP 10 kandidátov podľa spomínanej iniciatívy dopĺňajú senátorka Eliška Wagnerová, Michael Kocáb, predseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel, moderátor a hudobník Marek Eben a bývalý senátor Petr Pithart.

 

Medzi ďalšími adeptmi nájdeme okrem iných aj bývalého šéfa českej diplomacie Karla Schwarzenberga, europoslanca, exministra Jiřího Pospíšila, poslankyňu Miroslavu Němcovú, filozofa Jana Sokola, spisovateľa, prekladateľa a bývalého diplomata Michaela Žantovského, ministra Jiřího Dienstbiera, herca Zdeňka Švěráka, astronóma Jiřího Grygara či ekonóma Vladimíra Dlouhého.

Druhé kolo hlasovania celkove 6500 signatárov Kroměřížskej výzvy o vhodných prezidentských kandidátoch by sa malo uskutočniť v októbri, tretie v novembri, a to prostredníctvom internetu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona