V Česku explodoval bývalý muničný sklad, dvaja ľudia sú nezvestní!

NETKY.SK • 16 Október 2014, 12:48 • 2 min
V Česku explodoval bývalý muničný sklad, dvaja ľudia sú nezvestní!

ZLÍN - Rozsiahly požiar dnes dopoludnia vznikol v areáli muničných skladov pri dedine Vrbětice v moravskom okrese Zlín. Hasiči vyhlásili najvyšší stupeň požiarneho poplachu a ich hovorca informoval, že jeden zo skladov úplne zničili explózie. Dvaja pôvodne nezvestní ľudia sú v poriadku. Trom zamestnancom sa podarilo uniknúť, napísal portál zlinsky.denik.cz.

slovakia

left justify in out

Hasiči sa museli z areálu stiahnuť a situáciu sledujú iba z vrtuľníka, informoval spravodajský portál iDNES.cz.
     

"Celý areál sme evakuovali. Obaja nezvestní, ktorí sa mali pohybovať v blízkosti haly, kde došlo k výbuchu, sa nám prihlásili a sú v poriadku," povedal pre web iDNES.cz krajský hovorca hasičov Libor Netopil.
     

Policajti uzavreli celé širšie okolie areálu muničných skladov, ale evakuáciu vyľakaných obyvateľov okolitých obcí zatiaľ nemuseli uskutočniť.
     

Na mieste zasahuje niekoľko jednotiek profesionálnych hasičov aj dobrovoľníkov zo všetkých okolitých obcí. Obyvatelia aj starostovia dostali varovanie, dodal hovorca.
     

V súvislosti s požiarom a explóziami nie sú zatiaľ hlásení žiadni ranení ani mŕtvi.
     

Výbuchy bolo počuť najmenej hodinu v širokom okolí, napísal web zlinsky.denik.cz.
     

Podľa starostky obce Vlachovice, kam patria aj Vrbětice, horí sklad štátneho podniku Vojenský technický ústav výzbroje a munície. 
     

Areál muničných skladov sa nachádza v údolí v lesoch. Prví hasiči videli pri príchode plamene na streche skladu, následne sa požiar šíril a bolo počuť výbuchy - bola tam uskladnená pechotná a delostrelecká munícia, dodal hovorca hasičov.
     

Požiar a explózie úplne zničili jeden sklad s rozmermi približne 15 x 50 metrov. Hrozilo rozšírenie požiaru a tak sa hasiči z miesta stiahli. Na základe prieskumu z vrtuľníka rozhodnú o ďalšom postupe.
     

V areáli tiež firma Bochemia z Bohumína spracováva nebezpečný odpad vrátane raketového paliva. Hovorkyňa firmy uviedla, že požiar sa ich netýka a do ich priestorov zatiaľ nezasahuje.
     

Keďže v meste Valašské Klobouky, vzdialenom sedem kilometrov od požiaru, bolo počuť výbuchy, starosta informoval rozhlasom ľudí o udalostiach.
     

Na oblohe vidieť obrovský biely hríbovitý oblak. V obci Pulčiny cítiť pušný prach, uviedla obyvateľka pre zlinsky.denik.cz.
     

Na miesto požiaru a výbuchov bola povolaná aj vojenská polícia, uviedol web iDNES.cz s odvolaním sa na zlínsku policajnú hovorkyňu Moniku Kozumplíkovú.
     

Krátko po vypuknutí požiaru v areáli skladov nasledovali výbuchy jeden za druhým, asi dvadsať minút. Neskôr sa ozval jeden veľký výbuch, ktorý rozbil okná aj dvere. "Výbuch bol taký silný, že sme všetci spadli na zem," opísal situáciu majiteľ celého areálu bývalých Vlárskych strojární Jaroslav Pečeňa.

 

Podľa neho hasiči vyhlásili najvyšší stupeň požiarneho poplachu, z areálu sa ale museli stiahnuť a situáciu sledujú len z vrtuľníka.
      

"Celý areál sme evakuovali. Správa o prihlásení sa dvoch nezvestných ľudí, ktorí sa mali pohybovať v blízkosti haly, kde došlo k výbuchu, bola fáma. Stále sú dvaja ľudia nezvestní. Na mieste zasahujú profesionálni hasiči aj dobrovoľníci zo všetkých okolitých obcí, varovali sme obyvateľov aj starostov," povedal pre iDNES.cz hovorca krajských hasičov Libor Netopil.
      

Podľa policajnej hovorkyne Moniky Kozumplíkovej sú nezvestní muži vo veku 56 a 59 rokov. Ďalší mŕtvi alebo zranení v súvislosti s požiarom a výbuchmi nie sú zatiaľ hlásení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona