V Česku cvičia elitné jednotky NATO

NETKY.SK • 7 Apríl 2015, 11:44 • 2 min
V Česku cvičia elitné jednotky NATO

PRAHA - Do štvrtka potrvá v Česku a Holandsku cvičenie Noble Jump, ktoré sa na území ČR začína dnes.

slovakia

left justify in out

Zamerané je na rýchlu prípravu a nasadenie zložiek a nebudú na ňom chýbať ani zástupcovia českej armády. Informovala o tom na svojej webovej stránke spravodajská televízia ČT24. "Táto časť cvičenia má za cieľ preveriť úvodné fázy pohotovosti," vysvetlil bývalý náčelník generálneho štábu Jiří Šedivý s tým, že ďalšie cvičenie má pokračovať do júna a skončí sa nasadením celej jednotky veľmi rýchleho nasadenia NATO od 9.-19. júna vo výcvikovom priestore v Poľsku.

 

Do cvičenia sa podľa ČT24 zapojí 150 vojakov zo 43. výsadkového práporu 4. brigády rýchleho nasadenia z Chrudimu. "Dodávame jednak vojakov, ktorí sú vysoko vycvičení, ako aj schopných veliteľov," uviedol Šedivý a dodal, že záverom akcie je kompletná príprava materiálu a jeho vyslanie do cieľa zásahu jednotky. "Sú schopní rýchlo reagovať na celú škálu situácií," povedal Šedivý s tým, že české špeciálne jednotky patria medzi elitu Severoatlantickej aliancie.

 

Do novej jednotky veľmi rýchleho nasadenia (Very High Readiness Joint Task Force), ktorá bude v prípade krízy nasadená ako prvá, patrí 5000 vojakov, ktorých bude pripravených prípadne podporiť až 25 tisíc ďalších z jednotlivých zložiek aliancie.

 

Jednotka má byť pripravená vyraziť do 48 hodín a patria do nej pozemné sily podporované vzdušnými, námornými a špeciálnymi jednotkami. Na jej vytvorení sa dohodli členské štáty vlani v septembri počas rokovaní vo Walese v reakcii na vývoj situácie na Ukrajine. Výrazne sa do nej podľa ČT24 zapojili predovšetkým Nemci, Holanďania a Nóri.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies