V Česku budú mať diaľničné známky od budúceho roka nový dizajn

NETKY.SK • 7 Marec 2015, 16:03 • 2 min
V Česku budú mať diaľničné známky od budúceho roka nový dizajn

PRAHA - Problémy s falšovaním diaľničných známok v Česku povedú k zmene ich vzhľadu a k zvýšeniu počtu bezpečnostných prvkov.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom portál iDNES.cz. Úlohu dostala špeciálna komisia, ktorá navrhne, čo sa na nich musí zmeniť, aby sa nedali tak ľahko falšovať ako doteraz. Známky majú dostať novú podobu od roku 2016. Naposledy sa ich falzifikáty objavili v roku 2009.

 

Jedným z dôvodov zmien sú podľa šéfa Štátneho fondu dopravnej infraštruktúry (ŠFDI) ČR Zbyňka Hořelicu aj nedávno odhalené nepravé diaľničné známky. Dodal, že treba, aby sa známky s rozdielnou dĺžkou platnosti od seba výraznejšie farebne odlišovali. Výrobcu falšovaných známok na tento rok sa zatiaľ nepodarilo polícii odhaliť.

 

Nedostatkom súčasných známok je, že sa na prvý pohľad málo od seba odlišujú. To sťažuje prácu najmä colníkom, ktorí ďalekohľadmi kontrolujú, či sú autá na spoplatnených cestách nimi vybavené.

V komisii sú predstavitelia ŠFDI, ministerstva dopravy, colnej správy, Polície ČR a štátnej tlačiarne cenín.

 

Štát má z diaľničných známok čoraz vyššie príjmy a pritom nemusí zvyšovať ich cenu. Ročne nimi získava vyše štyri miliardy Kč (146,53 milióna eur). Vlani od novembra do januára tohto roku, keď sa ich predá najviac, sa tržby medziročne zvýšili o 5,7 %.

 

Peniaze za známky idú na účet ŠFDI, ktorý nimi financuje činnosť najmä Riaditeľstva ciest a diaľnic ČR. Napriek rastúcemu predaju známok pribúda prípadov, keď colníci zisťujú, že na spoplatnených cestách jazdí čoraz viac áut bez nich. Vlani sa počet pokutovaných šoférov zvýšil o viac ako 5 %.

Mnohí ľudia riskujú jazdu na spoplatnených cestách bez diaľničnej známky napriek tomu, že taká jazda nie je vôbec lacná. Kým v roku 2013 dosiahla priemerná pokuta 799 Kč, vlani vzrástla na 953 Kč. Maximálna pokuta je stanovená na 10.000 Kč. Jej výška závisí napríklad od toho, či vodič ide bez známky opakovane alebo prvýkrát. 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies