V Česku bude od januára 2018 platiť nový zákon: Supermarketom zakazuje plytvať potravinami

NETKY.SK • 29 December 2017, 12:12 • 2 min
V Česku bude od januára 2018 platiť nový zákon: Supermarketom zakazuje plytvať potravinami

Česi od nového roka zavádzajú zákon, ktorý obmedzí nehospodárne nakladanie s potravinami a pomôže tým, ktorí to potrebujú.

slovakia

left justify in out

Problematika plytvania potravinami je v poslednom období veľmi diskutovanou témou. Moderná spoločnosť je charakteristická nadprodukciou, výroba teda mnohonásobne prevyšuje reálny predaj a potreby spotrebiteľa. V tomto dôsledku vzniká situácia, kedy sa nevyužité potraviny hromadia. Po uplynutí minimálnej trvanlivosti sa však stávajú nepoužiteľnými, pretože zákon takéto jedlo zakazuje ďalej predávať. Výsledkom je, že sa vyhadzujú potraviny, ktoré sú stále konzumovateľné a mohli by pomôcť ľuďom na hranici chudoby.

 

Česká republika sa však rozhodla, že takéto nehospodárne fungovanie obmedzí. Odsúhlasili teda zákon, ktorý od 1. januára 2018 ukladá všetkým obchodom s rozlohou nad 400 metrov štvorcových povinnosť odovzdávať nepredané potraviny na zberné miesta, takzvané potravinové banky. Tie sa následne postarajú o ich distribúciu ku konkrétnym ľuďom prostredníctvom rôznych neziskových organizácii.

 

Zákon sa dotýka potravín, ktoré sú tesne po uplynutí spotreby a to predovšetkým tých trvanlivejších, akými sú napríklad cestoviny, ryža, sušienky, pečivo, konzervované potraviny a pod. Problematickejšie sú mrazené a mliečne výrobky, rovnako aj ovocie, pretože tu sa vyžadujú špecifické podmienky skladovania a rýchla preprava ku koncovému spotrebiteľovi.

 

Česko si od zákona sľubuje postupné znižovanie množstva vyhodených potravín a na druhej strane širšie možnosti pre ľudí v núdzi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies