V českom parlamente odhalili bustu Karla Kryla: Jeho priatelia protestujú

NETKY.SK • 7 Október 2014, 06:29 • 2 min
V českom parlamente odhalili bustu Karla Kryla: Jeho priatelia protestujú

PRAHA - V českej Poslaneckej snemovni odhalili v utorok bronzovú bustu známeho pesničkára Karla Kryla. Proti tomuto kroku sa však postavili jeho priatelia, oznámila televízia ČT24.

slovakia

left justify in out

Krylova busta bola slávnostne odhalená v átriu dolnej komory českého parlamentu pri príležitosti dvoch výročí zosnulého umelca: 20 rokov od úmrtia a 70 rokov od jeho narodenia. Na pôde Poslaneckej snemovne sa okrem Krylovej podobizne nachádza len jedna busta, zobrazujúca prvého československého prezidenta Tomáša Garrigua Masaryka.

 

Proti takejto pocte ale vystupujú členovia Klubu Karla Kryla, podľa ktorých táto ikona boja proti komunizmu do parlamentu jednoducho nepatrí. Zdôvodňujú to tým, že Krylov vzťah k politikom nebol práve najlepší.  "Nebol politikom, bol určite politickým človekom, ale vždy stál na strane verejnosti. Myslím, že by sme mali Kryla držať od politikov čo najďalej," tvrdí predseda klubu Vojtěch Klimt.
      

Petíciu klubu za odstránenie busty z átria snemovne už podpísalo 1300 ľudí. Krylov postoj k politike a politikom nebol nikdy úplne jednoznačný. Po roku 1968 sa stal dôležitým symbolom odporu voči československému normalizačnému režimu. Po páde komunizmu tvrdo kritizoval rodiacu sa demokraciu i jej predstaviteľov, o politiku sa však živo zaujímal. Nesúhlasil napríklad s rozdelením Československa a preto si ponechal aj federálny pas. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies