V Českej republike stiahli z trhu viac ako tonu kandizovaných čerešní: Bolo v nich priveľa farbiva

NETKY.SK • 3 August 2017, 09:40 • 2 min
V Českej republike stiahli z trhu viac ako tonu kandizovaných čerešní: Bolo v nich priveľa farbiva

PRAHA - Viac ako tonu kandizovaných čerešní Fruit Exclusive v balení 100 gramov musia v Českej republike stiahnuť z predaja - nariadila to česká Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia (SZPI).

slovakia

left justify in out

Podľa výsledkov laboratórnych testov obsahovali čerešne priveľa farbiva.

 

Nevyhovujúci výrobok nesie označenie DMT: 01 06 2018, šarža: 6481-G1018 007. Bol vyrobený pre firmu POEX Velké Meziříčí, a.s., a pochádza v Holandska.

 

Laboratórnym rozborom sa potvrdila prítomnosť farbiva košenila (označovaného aj ako E120, karmín či kyselina karmínová) v koncentrácii 517 mg/kg. Právny predpis povoľuje maximálnu koncentráciu 200 mg/kg, preto inšpektori SZPI rozhodli o okamžitom stiahnutí šarže z trhu.

 

Do ČR bola dovezená viac ako tona nevyhovujúcich čerešní, ktoré následne odoberali obchodné domy Kaufland, Makro, METRO, TAMDA FOODS, RATIO alebo TOMMY FINAL GROUP.

 

"Potravinárska inšpekcia vložila informáciu do európskeho systému rýchleho varovania RASFF a začne s kontrolovanou osobou správne konanie o uložení sankcie," povedal hovorca SZPI Pavel Kopřiva.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona