V Černobyle objavili huby, ktoré požierajú radiáciu

NETKY.SK • 7 Február 2020, 18:25 • 2 min
V Černobyle objavili huby, ktoré požierajú radiáciu

Vedci boli prekvapení z toho, ako dokážu huby prežiť na tomto mieste a začali s výskumom, informuje portál Daily Mail.

slovakia

left justify in out

Černobyľská havária otriasla celým svetom a pozná ju každý. Už v roku 1991, teda 5 rokov po havárii reaktora, sa objavili na napadnutých stenách reaktora prvé huby. Tieto miesta boli zaplavené radiáciou a žiarením gama lúčov, ktoré sú ale pre živé organizmy smrteľné.

 

Prosperujú vďaka radiácii

Zistili tiež veľmi zaujímavú skutočnosť. Huby rástli dokonca smerom k zdroju žiarenia, akoby ich priťahoval. Javilo sa to tak, že radiácia ich nezabíja, a práve vďaka nej rastú a prosperujú.

 

Černobyľ so superkrytom už čaká na hostí

 

Ide o hubu Cryptococcus neoformans. Tú si ale nemožno predstavovať ako bežné plodnice húb, ktoré nájdeme v lese či na lúkach. Môžeme ich označiť ako mikroorganizmy a ide o zapuzdrené kvasinky.

 

 

Zistilo sa, že s vysokou radiáciou sa vyrovnávajú vďaka veľkému množstvu melanínu. Tento pigment, ktorý majú aj ľudia, spôsobuje stmavovanie pokožky. Huby vďaka nemu dokážu absorbovať lúče gama žiarenia a premieňať ich na energiu.

 

Uplatnenie vo farmácii?

Tento proces sa nazýva rádiosyntéza a môže spôsobiť obrovskú revolúciu. Vedec Kasthuri Venkateswaran z NASA je presvedčený, že z húb by bolo možné vyrobiť liekovú formu na boj s kozmickou radiáciou. 

 

 

Tá ohrozuje nielen astronautov, ale napríklad aj bežných pilotov. Vďaka tomuto prípravku by sa ich telo dokázalo lepšie vyrovnávať so žiarením, čo by mohlo byť prevenciou pred vznikom zhubných nádorov.

 

Hrdina z Černobyľu spáchal samovraždu po tom, čo videl seriálové spracovanie katastrofy

 

Týmto to ale nekončí. Liek by mohol pomôcť aj pacientom s rakovinou, ktorí podstupujú rádioterapiu.

 

Veľkú príležitosť vidia však vedci aj v produkcii elektrickej energie: "absorbuje žiarenie a premieňa ho na iné formy energie, vrátane elektrickej," uviedol anonymný vedecký pracovník.

 

Od vážnej havárie v Jaslovských Bohuniciach uplynulo 43 rokov

 

Energia, ktorá by vznikla premieňaním žiarenia v hubách by mohla byť biologickou alternatívou k solárnym panelom. Huby by totiž pravdepodobne využívali žiarenie zo slnka.

 

Otázka výroby energie je ale ešte hudba ďalekej budúcnosti, ale extrahovanie látky, ktorá by pomáhala vyrovnávať sa s radiáciou, by mohla byť reálna už za pár rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona