V centre sociálnych služieb na Bôriku zriadili podporované bývanie

NETKY.SK • 14 Marec 2015, 12:55 • 2 min
V centre sociálnych služieb na Bôriku zriadili podporované bývanie

NITRIANSKE PRAVNO - V Centre sociálnych služieb (CSS) na Bôriku na okraji Nitrianskeho Pravna, najväčšom svojho druhu v Trenčianskom samosprávnom kraji s kapacitou 216 klientov, zriadili podporované bývanie pre mentálne postihnutých obyvateľov.

slovakia

left justify in out

„Naše zariadenie totiž už niekoľko rokov nie je iba bežným domovom dôchodcov, aj keď ich máme okolo 50. Podstatnú časť však tvoria klienti s rôznou formou mentálneho a psychického postihnutia,“ informoval vedením poverený riaditeľ CSS Róbert Országh.
      

„Žijú u nás prevažne ľudia vo veku od 18 do 62 rokov. Mnohí vyžadujú nepretržitú starostlivosť, ale niektorí, s ľahšou demenciou, sa dokážu čiastočne o seba postarať. Práve pre nich sme hľadali možnosť, ako vybudovať podporované bývanie. Využili sme na to bývalý montovaný rodinný dom v areáli a majetku CSS a zrekonštruovali sme ho. Zatiaľ sme tam umiestnili šesť klientov, všetko mužov, ktorí v ňom od začiatku tohto roka bývajú. Snažili sme sa im vytvoriť podmienky, tak ako keby žili vo svojej domácnosti. Majú tam malú kuchynku, kde si môžu uvariť niektoré jedlá, kávu, alebo čaj. Sami sa starajú o čistotu celého zariadenia, svojich izieb, ale aj úpravu okolia a parku. Ešte im plánujeme určiť miesto, kde by si sami vybudovali malú záhradku aj so skleníkom, na pestovanie zeleniny, alebo malé gazdovstvo, kde by sa starali napríklad o sliepky alebo králiky, či iné hospodárske zvieratá. Vyskúšame aj pestovanie hlivy ustricovitej“, uviedol Országh.
      

Dodal, že kapacita domu je až 16 miest. Ak ich chcú obsadiť ďalšími klientmi, musia urobiť ďalšie úpravy vrátane druhého samostatného vchodu či bezbariérového prístupu. Na to chcú využiť aj eurofondy.
      

„Prvé mesiace od zriadenia podporovaného bývania ukazujú, že liečba prácou má na našich klientov dobrý vplyv. Naučili sme ich niektoré zdravotné a hygienické návyky, vedia sa postarať o seba a navzájom si pomáhať. Variť ich baví, nedávno si dokonca vyprážali rezne. Aj práca vonku, samozrejme podľa svojich duševných a fyzických schopností, ich teší,“ konštatoval ergoterapeut Rudolf Kollár, ktorý máva v zariadení pravidelne službu. Cez deň sa im totiž venujú sociálni pracovníci a v noci na nich dohliada zdravotná služba. „Keď je zlé počasie zdržujú sa v spoločenskej miestnosti, kde môžu sledovať televízne programy alebo hrať spoločenské hry. Obľúbené sú rôzne kvízy i besedy na zaujímavé témy, ktoré pre nich pripravujeme,“ uzavrel ergoterapeut.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona