V centre Bratislavy si dnes ľudia vyskúšajú, aké je to spať ako bezdomovci

NETKY.SK • 19 November 2015, 10:29 • 2 min
V centre Bratislavy si dnes ľudia vyskúšajú, aké je to spať ako bezdomovci

BRATISLAVA – Nebudú zaspávať vo svojej posteli, ale pod holým nebom na zemi v centre mesta ako bezdomovci. Na Hurbanovom námestí v Bratislave si dnes ľudia na vlastnej koži vyskúšajú, aké je to nemať domov a prespať počas chladnej novembrovej noci bez strechy nad hlavou. Na ďalšom ročníku medzinárodnej akcie Noc vonku chcú takto verejne vyjadriť podporu 4000 ľuďom v Bratislave, ktorí sa stali bezdomovcami.

slovakia

left justify in out

"Možno sa pýtate, čo sa vaším spánkom na ulici zmení. Spoločne ukážeme kompetentným, že nám záleží na tom, aby sa závažný problém bezdomovectva začal riešiť koncepčne a aktívne. Zároveň si každý vyskúša ten pocit, keď prežijeme noc sami uprostred ulice, a ten sa nedá opísať, ale iba prežiť," tvrdí občianske združenie Vagus, ktoré s ľuďmi bez domova pracuje a ktoré akciu organizuje spolu s Katedrou sociálnej práce bratislavskej Univerzity Komenského. 

 

Akciu po minulé roky organizovali pred bratislavskou Starou tržnicou a napríklad vlani sa takto rozhodlo ustlať si pod holým nebom vyše 50 ľudí. Okolo polnoci, keď sa chystali spať, bolo vonku päť či šesť stupňov Celzia. Tento rok si ľudia svoju spálňu urobia z Hurbanovho námestia a spať sa bude pred Kostolom Najsvätejšej Trojice. 

 

Vstupenkou na akciu sú trvanlivé potraviny v hodnote päť eur, prípadne spacák, deka alebo prikrývka. "Všetky vyzbierané potraviny a deky budú počas tejto zimy rozdané ľuďom bez domova," vysvetlili organizátori a poradili, že na samotný spánok si treba priniesť hlavne teplé oblečenie, spacák a prípadne podložku. Kartóny zabezpečia.

 

Aj tento rok bude samotnému spánku predchádzať sprievodný program. Na návštevníkov čaká diskusia s Michalom Havranom a predstavenie Franta Project, teda rapového projektu herca z Divadla bez domova. 

 

Akcia Noc vonku sa tento rok koná pod záštitou prezidenta SR Andreja Kisku. Spolu s Bratislavou bude dnes prebiehať aj v 17 českých mestách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona