V centre Bratislavy sa začali vianočné trhy, sú v novom šate

NETKY.SK • 21 November 2015, 07:01 • 2 min
V centre Bratislavy sa začali vianočné trhy, sú v novom šate

BRATISLAVA – V centre Bratislavy už vládne práva vianočná atmosféra. Primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal dnes podvečer rozsvietením zhruba 16 metrov vysokého vianočného stromčeka odštartoval mestské vianočné trhy.

slovakia

left justify in out

Na Hlavnom a Františkánskom námestí potrvajú do 22. decembra, na Primaciálnom námestí až do 2. januára. Dnes večer sa začali aj Staromestské vianočné trhy na Hviezdoslavovom námestí a ľudia si ich atmosféru môžu vychutnať do 23. decembra.

 

Návštevníci trhov si môžu v stánkoch kúpiť rozličný tovar, od výrobkov z dreva, keramiky či skla po lokše, klobásy, medovinu či vianočné punče. Svoj stánok majú aj rôzne charitatívne organizácie. Hlavné mesto si v tomto roku pripravilo celkovo 106 stánkov na Hlavnom, Františkánskom a Primaciálnom námestí a na nádvorí Starej radnice. Oproti minulým rokom sú mestské trhy v novom šate.

 

"Pripravili sme nový koncept vianočných trhov. Stánky majú jednotný farebný vizuál, sú nové, v bratislavských farbách a všetky sú si podobné. Novinkou je aj to, že všetci trhovníci museli podpísať kódex trhovníka a zaviazať sa k poskytovaniu čo najlepších možných služieb," priblížil pre TASR primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

 

Bratislavský magistrát tiež nanovo usporiadal aj stolíky s odpadovými košmi okolo fontány na Hlavnom námestí. Stánky okrem jednotného červeno-bieleho vizuálu sú označené názvom i ponukou a všetci trhovníci v nich majú spoločné červené oblečenie. Podľa Nesrovnala pri výbere trhovníkov nezavážila len cena, ale aj ponúkaný sortiment.

"Myslím si, že sme pripravili atraktívny koncept aj kultúrny, aby sa tu Bratislavčania cítili dobre a tie vianočné trhy pomáhali šíriť tú pohodu a radosť, ktoré Vianoce so sebou prinášajú," povedal primátor.

 

Rozsvietením vianočného stromčeka začali dnes večer aj Staromestské vianočné trhy na Hviezdoslavovom námestí. Starosta bratislavského Starého Mesta Radoslav Števčík povedal, že mestská časť chce postupne zmeniť štýl týchto trhov, od prevažne gastronomického ku kombinácii s kultúrnou a spoločenskou promenádou. "Aby sa takzvané korzovanie, ako ho poznali starí Bratislavčania, opäť vrátilo do Starého Mesta," priblížil.

 

Najväčšou zmenou oproti minulým rokom je umiestnenie klziska do stredu Hviezdoslavovho námestia, za pôvodné gastronomické stánky. Ako vysvetľuje zástupca staromestského starostu Ľubomír Boháč, uvoľnil sa priestor pred historickou budovou Slovenského národného divadla pre prechádzajúcich aj konzumujúcich, ktorí v minulosti na seba narážali. "Premiestnenie ľadovej plochy posilňuje promenádny charakter trhov, ku ktorému smerujeme," podotkol. Na tunajšom pódiu sa vystrieda od dnes celý rad umelcov, ktorí spríjemnia atmosféru svojimi vystúpeniami až do 19. decembra.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies