V centre Bratislavy je nová umelecká atrakcia, vraj pomôže získať múdrosť

NETKY.SK • 27 Február 2015, 12:55 • 2 min
V centre Bratislavy je nová umelecká atrakcia, vraj pomôže získať múdrosť

BRATISLAVA - Objekt Excalibur múdrosti oddnes zdobí Poštovú ulicu v centre Bratislavy. Znázorňuje kameň múdrosti, na ktorom je kniha.

slovakia

left justify in out

Má byť ďalším kultovým miestom na verejnom priestranstve v hlavnom meste aj symbolizovať silu prameniacu z poznania kníh. Autor diela, sochár Vladimír Hambálek, stokilovú bronzovú knihu osadil do oveľa ťažšieho kameňa. Inšpiroval sa príbehom o kráľovi Artušovi a slávnom meči Excalibur s jeho magickými účinkami. Vraj aj dotyk tejto knihy spôsobí silu a múdrosť v nej ukrytú.
     

"Excalibur je mystický meč a touto knihou sme chceli vytvoriť mystické miesto nielen pre maturujúcich študentov," povedal na odhalení sochy pred kníhkupectvom Panta Rhei jeho generálny riaditeľ Peter Kočalka.
     

Na slávnostnom akte sa zúčastnili študenti Gymnázia na Grösslingovej ulici a viacerí spisovatelia, ktorí vyjadrili svoj vzťah ku knihám aj spomenuli svoje najobľúbenejšie čítanie.
     

Podľa spisovateľa Jozefa Banáša je kniha vždy pozitívny symbol a tento umelecký objekt je na vhodnom priestore. "Považujem toto kníhkupectvo za pýchu slovenského knihovníctva. Ten meč, keď sa vytiahne zo skaly je podľa legendy symbolom múdrosti. Teraz namiesto meča symbolicky osadili knihu. Páči sa mi táto myšlienka," uviedol pre TASR Banáš.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies