V celej krajine sa chystajú osláviť 20. výročie nezávislosti

NETKY.SK • 24 August 2011, 12:42 • 2 min
V celej krajine sa chystajú osláviť 20. výročie nezávislosti

V celej krajine sa chystajú osláviť 20. výročie nezávislosti

slovakia

left justify in out

img

Európska, demokratická, bohatá Ukrajina ako slobodný štát, v ktorom sa každý človek bude cítiť bezpečne je cieľ, ktorý dosiahneme. Vyhlásil to ukrajinský prezident Viktor Janukovyč pre týždenník Zerkalo nedeli pri príležitosti 20. výročia nezávislosti Ukrajiny.
      Deň nezávislosti Ukrajiny pripadá na 24. augusta,  keď v roku 1991 poslanci Najvyššej rady Ukrajinskej sovietskej socialistickej republiky (USSR) vyhlásili Ukrajinu za nezávislý a demokratický štát. Poslanci zároveň rozhodli, že občania krajiny sa k nezávislosti vyslovia v referende stanovenom na 1. decembra 1991. Ukrajinci vtedy v plebiscite potvrdili, že chcú nezávislú republiku.
      Prezident Janukovyč priznal, že uplynulých 20 rokov nebolo jednoduchých. Spoločnosť už dve desaťročia prekonáva sovietske dedičstvo. Avšak bez ohľadu na ťažkosti sa dosiahol hlavný cieľ - Ukrajina si vytýčila svoju budúcnosť. Hlavnou voľbou pre zahraničnopolitickú identitu Ukrajiny sa stala Európa. Základom pre ukrajinský rozvoj sú európske hodnoty, konštatoval Janukovyč. "Prejde čas a o takých desať rokov bude Ukrajina v Európskej únii, vstúpi medzi vyspelé štáty. Som o tom presvedčený," dodal.
      Viktor Janukovyč svojím nariadením zrušil vojenské prehliadky pri príležitosti 20. výročia nezávislosti krajiny. Rovnako zrušil aj vyhotovenie pamätnej medaily "20 rokov nezávislosti Ukrajiny". Usporené prostriedky majú ísť na financovanie projektov na vyššiu sociálnu ochranu obyvateľstva, informoval portál prezidenta Ukrajiny.
      Obyvatelia Ukrajiny sa chystajú osláviť 20. výročie Dňa nezávislosti koncertmi, kladením vencov a kvetov k pamätníkom, vystúpeniami umeleckých súborov, športovými podujatiami, festivalmi a ohňostrojmi.
      Do vyhlásenia nezávislosti bola Ukrajina súčasťou  Sovietskeho zväzu. Avšak "vzhľadom na nebezpečenstvo, ktoré hrozilo Ukrajine v súvislosti s pokusom o štátny prevrat z 19. augusta 1991 v ZSSR, Najvyššia rada USSR slávnostne vyhlásila nezávislosť krajiny a vytvorenie samostatného štátu - Ukrajiny". V Moskve sa 19. augusta 1991 skupina prívržencov tvrdej línie v Komunistickej strane Sovietskeho zväzu pokúsila zvrhnúť reformného prezidenta Michaila Gorbačova. Pokus o puč po dvoch dňoch zlyhal aj vďaka odporu obyvateľov Moskvy. Puč odštartoval udalosti, ktoré viedli k rozpadu ZSSR.
      Už v júni 1992 Najvyššia rada Ukrajiny rozhodla, že 24. august bude štátnym sviatkom a bude sa sláviť každý rok ako Deň nezávislosti.
      Tlačový odbor Veľvyslanectva Ukrajiny na Slovensku k výročiu Dňa nezávislosti uviedol, že "pred 20 rokmi začala Ukrajina novú etapu svojej histórie" prihlásením sa k základným princípom politického, ekonomického a sociálneho rozvoja. Pred 20 rokmi sa "položili základy pre ďalší právny vývoj národa, konsolidácie demokracie, sociálne orientovanej trhovej ekonomiky a zabezpečenia ľudských práv formou udržiavania mierovej a vzájomne výhodnej spolupráce so všetkými členmi medzinárodného spoločenstva, v súlade so všeobecne uznávanými zásadami a normami medzinárodného práva," píše sa v tlačovej správe veľvyslanectva.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies