V Čechách ukradli od začiatku roka viac ako 4100 bicyklov

NETKY.SK • 16 August 2015, 14:28 • 2 min
V Čechách ukradli od začiatku roka viac ako 4100 bicyklov

PRAHA - Od januára ukradli zlodeji v Českej republike viac ako 4100 bicyklov. Podľa policajnej štatistiky ich najviac zmizlo v Prahe a v Moravskosliezskom kraji. Najmenej krádeží bicyklov bolo na Vysočine a v Karlovarskom kraji. Informoval o tom dnes Český rozhlas (ČRo).

slovakia

left justify in out

Podľa hovorkyne českého policajného prezídia Ivany Nguyenová nájdu policajti asi každý piaty ukradnutý bicykel. "Objasniť krádež bicykla je zložité. Potrebujeme hlavne svedectvo, využívame kamerové záznamy. Ale stáva sa, že bicykle odcudzia na mieste, kde nie sú kamery, nie sú nijakí svedkovia. Pre nás je potom veľmi zložité bicykle aj páchateľa vôbec dohľadať," priznáva hovorkyňa.


Polícia odporúča cyklistom hlavne kvalitný zámok, ktorý môže mať aj niekoľko kilogramov. "Dnes už sa predávajú zámky mohutnejšie, celokovové, ktoré sa nedajú ani odrezať," povedala Nguyenová.


"Majitelia by si tiež mali odfotiť všetky markanty svojho bicykla, podľa ktorých by vždy svoj bicykel spoznali. Hlavne im Odporúčame, aby svoj bicykel evidovali do centrálnej evidencie bicyklov," vysvetlila hovorkyňa českej polície návod na prípadné ľahšie dohľadanie kradnutého bicykla.


Mať bicykel evidovaný v centrálnom registri mestskej polície je nevyhnutné aj pre individuálne poistenie bicykla.
"Podmienkou pre dohodnutie poistenia bicykla je, že ho majiteľ vybaví súborom identifikátorov, čo sú zapuzdrené mikročipy, mikrobodky s PIN kódom, výstražnou etiketou. Bicykel musí byť zaevidovaný do centrálneho registra," upozorňuje Jolana Ackermannová z Českej asociácie poisťovní.


Za krádež bicykla, ktoré má hodnotu viac ako 5000 korún, hrozí páchateľovi trestného činu až dvojročný trest väzenia. V prípade nižšej hodnoty bicykla ide o priestupok proti majetku a zlodej môže dostať pokutu až 15.000 korún (približne 555 eur), doplnil ČRo.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies