V Čechách sa začína trojtýždňový festival ľadových sôch

NETKY.SK • 5 Január 2018, 09:37 • 2 min
V Čechách sa začína trojtýždňový festival ľadových sôch

PUSTEVNY - Cez víkend (6.-7.1.) sa začne v českom lyžiarskom stredisku Pustevny tradičný zimný festival Ľadové sochy.

slovakia

left justify in out

V Beskydách neďaleko Frenštátu pod Radhoštěm potrvá aj počas ďalších víkendov (13.-14.1., 20.-21.1.) a vyvrcholí záverečným medzinárodným dňom snehu World Snow Day. 

 

"Sochy z 35 ton ľadu vytvárajú špičkoví umeleckí rezbári z Českej a Slovenskej republiky. Garantom podujatia je Jan Paďour, člen českého tímu na vlaňajšom najprestížnejšom podujatí pre rezbárov Husky Cupe. Na túto súťaž v Nemecku si organizátori vyberajú tímy z celého sveta. Českí rezbári na čele s Paďourom tam boli druhý raz," prezrádza Dita Korčák Hrtusová zo spoločnosti Za Pustevny.

 

Podľa nej tvorcami soch z 500 ľadových kociek sú od 3. do 8. januára aj českí nominanti na tohtoročné majstrovstvá sveta v rezaní do ľadu Ice Master Marián Maršálek a Ondřej Procházka i účastník Husky Cupu a niekoľkonásobný víťaz Ice Master Adam Bakoš zo Slovenska.

 

Podujatie organizované Medzinárodnou lyžiarskou federáciou FIS sa v ČR koná po siedmy raz a v Pustevnách tretí rok. Zámerom je priblížiť deťom pohyb v zime aj motivovať k športovaniu. Okrem bobovania a sánkovania si môžu vyskúšať zjazdové lyžovanie aj bežecké vo dvojiciach či snowtubing. Program pre všetky vekové kategórie je aj v dvoch veľkých stanoch. Celým festivalom sa bude prelínať téma návratu do minulosti v rôznych podobách i jarmok s lokálnymi špecialitami.

 

"Novinkou tohto ročníka je fotostena, vďaka ktorej môžu návštevníci poslať domov originálnu pohľadnicu priamo zo strediska Pustevny. Vstup na podujatie je zadarmo," informuje Miroslava Boškovičová z CzechTourism Slovensko v Bratislave.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona