V Čechách sa začal súd s vydavateľmi Hitlerových prejavov

NETKY.SK • 2 Jún 2014, 12:58 • 2 min
V Čechách sa začal súd s vydavateľmi Hitlerových prejavov

BRNO - Vydanie historického materiálu nemožno brať ako trestný čin. Takáto obhajoba zaznela dnes pri prerokúvaní obžaloby za vydanie knihy Adolf Hitler: Prejavy, ktorej vydanie začal dnes posudzovať brniansky Mestský súd, napísal spravodajský server Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Zástupca žalovaného vydavateľstva pred súdom vyhlásil, že kniha síce propaguje nacizmus, ten je ale údajne len históriou a neonacizmus podľa neho neexistuje.
     

Publikáciu vydalo nakladateľstvo Guidemedia v roku 2012 v desaťtisícovom náklade. Vydavateľom Pavlovi Kamasovi, Lukášovi Novákovi a Stanislavovi Beerovi hrozí až desať rokov väzenia.
     

Žalobca Jan Petrásek v obžalobe poukázal predovšetkým na to, že žalovaná trojica doplnila prejavy o medzititulky, ktoré jednoznačne vyznievajú ako súhlas s Hitlerovými myšlienkami. Podľa Petráska vykreslili medzititulky Hitlera ako muža, ktorý mal v úcte český národ alebo ktorý nestál o nijaké civilné obete.
     

Hitlerove prejavy tak dostali medzititulky ako Mierová výstavba vlasti má prioritu, Nacionálno-socialistický štát sa otvára ľuďom, Nemecko bráni európske kultúrne dedičstvo alebo Moje veľké mierové dielo.
     

Trojica obžalovaných sa najprv pokúsila preniesť cez justičnú stráž do budovy súdu tašku plnú týchto kníh, ktoré chceli rozdávať všetkým účastníkom hlavného pojednávania, napísali Novinky.cz.
     

Pred súdom potom odmietli vypovedať a prenechali slovo iba zástupcovi vydavateľstva Tomášovi Pecinovi.
     

"Obžaloba nemala byť nikdy podaná. Je dôležité, aby mal každý človek možnosť zoznámiť sa s tým, na čom nacistické hnutie spočívalo. Kniha je propagáciou nacistického hnutia, to ani inak nejde, keď ide o Hitlerove prejavy, ale nevyjadruje súhlas s týmito myšlienkami," citovali Pecinu Novinky.cz.
     

Obžaloba pracuje i s vyjadrením znalca v oblasti extrémizmu a historika Vojenského historického ústavu v Prahe Jana B. Uhlířa. "Ten dospel k jednoznačnému záveru, že kniha úmyselne manipulatívnym spôsobom a takmer na každej strane propaguje nacistickú ideológiu, a to spôsobom, ktorý presne zapadá do štýlu, akým súčasná neonacistická scéna túto ideológiu podsúva širším vrstvám obyvateľstva," upozornil žalobca.
     

Všetci traja obžalovaní už majú zápis v trestnom registri. Kamas v roku 1997 ako príslušník hnutia skinheads napríklad napadol so svojimi vtedajšími spoločníkmi človeka, ktorý ho označil za nacistu. Súd bude pokračovať v nasledujúcich dňoch prerokúvaním ďalších dôkazov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies