V Čechách sa objavil agresívnejší typ mumpsu

NETKY.SK • 20 Júl 2017, 12:53 • 2 min
V Čechách sa objavil agresívnejší typ mumpsu

PRAHA - Česká republika chce meniť očkovací kalendár. V krajine sa totiž objavil nový, oveľa agresívnejší typ mumpsu.

slovakia

left justify in out

Na Slovensku toto ochorenie hygienici zaznamenali v rokoch 2013 až 2016. Hoci jeho výskyt odvtedy klesá, očkovanie je určite na mieste. Nový typ mumpsu, ktorý sa objavil u našich českých susedov je oveľa agresívnejší ako ho poznáme. Aj napriek tomu, že sa ochorenie vyskytuje hlavne u detí, tento zmutovaný typ môže ohroziť aj dospelé osoby.

 

Dokonca môže napadnúť aj osoby, ktoré ho kedysi prekonali. Vírus je schopný zmeniť svoje antigénne vlastnosti a môže nakaziť aj zaočkovanú osobu. U nás je toto ochorenie zatiaľ pod kontrolou, keďže väčšina slovenských detí je proti mumpsu riadne zaočkovaná.

 

Mumps je infekčný vírus, ktorý sa môže prenášať dotykom, kvapôčkovou infekciou, osobným kontaktom s chorým. Samotný priebeh choroby nie je nič strašné, pokiaľ nedôjde ku komplikáciám, ktoré môžu viesť k zápalu mozgových blán, pankreasu alebo neplodnosti.

 

Situácia na Slovensku nie je kritická a výskyt nakazených osôb touto infekčnou chorobou má klesajúcu tendenciu. Odborníci však varujú nezaočkované osoby pred cestovaním do krajín, kde by sa ochorenie mohlo vyskytovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies