V Čechách sa na poludnie rozozvučali sirény na pamiatku obetí útoku v Uherskom Brode

NETKY.SK • 5 Marec 2015, 13:41 • 2 min
V Čechách sa na poludnie rozozvučali sirény na pamiatku obetí útoku v Uherskom Brode

PRAHA/UHERSKÝ BROD - V Čechách a na Morave sa dnes na poludnie rozozvučali sirény a zvony na pamiatku ôsmich obetí útoku v meste Uherský Brod z minulého týždňa.

slovakia

left justify in out

Vláda rozhodla, že sirény budú znieť 2 minúty a 20 sekúnd. Informoval o tom spravodajský server Českej televízie (ČT) a udalosť zaznamenala aj svetová tlačová agentúra AP.
     

V reštaurácii Družba prišiel o život najväčší počet českých občanov, aký bol kedy v Česku zabitý pri streleckom útoku.
     

Vyhlásenie smútku nie je presne definované, môže mať podobu veľkého štátneho smútku alebo menšej spomienky.
     

"Správa o ôsmich zmarených ľudských životoch zasiahla minulý týždeň celú našu krajinu. Celoštátne symbolické uctenie pamiatky, o ktorom rozhodla vláda, je tiež vyjadrením hlbokej ľútosti a spolupatričnosti členov vlády s pozostalými a rodinami obetí," uviedol v stredu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). 
     

Sirény sa kvôli tomuto rozhodnutiu nerozozvučali v predchádzajúci deň, keď bola prvá streda v mesiaci, teda pravidelná skúška funkčnosti sirén.
     

Riaditeľ odboru protokolu kancelárie českého prezidenta Jindřich Forejt už skôr povedal, že zamestnávatelia by mali dať svojim zamestnancom šancu uctiť si pamiatku zosnulých. Týka sa to aj učiteľov, ktorí by mali vyzvať i deti, aby sa počas vyučovania postavili a chvíľami ticha vzdali poctu obetiam.

     

Takisto človek na ulici môže na chvíľu zastať, zamyslieť sa a spomínať, ale je to rozhodnutie každého konkrétneho človeka, citoval Forejta portál ČT. 
     

Útočník vošiel v čase obeda 24. februára do reštaurácie Družba v moravskom meste Uherský Brod a spustil streľbu. Zabil osem ľudí, vážne zranil ženu a potom spáchal samovraždu.
     

Polícia identifikovala strelca ako 63-ročného miestneho obyvateľa, ktorý nemal žiaden záznam v registri trestov a mal povolenie na držbu strelnej zbrane. Motív činu ešte nie je stanovený, ale úrady vylúčili terorizmus. Páchateľ mal podľa doterajších informácii psychické problémy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies