V Čechách pokračujú hackerské útoky, na rad prišli mobilní operátori

NETKY.SK • 7 Marec 2013, 13:00 • 2 min
V Čechách pokračujú hackerské útoky, na rad prišli mobilní operátori

PRAHA - Český internet v tomto týždni zažíva sériu hackerských útokov, ktoré vyraďujú z prevádzky internetové stránky firiem a inštitúcií. V pondelok (4. 3.) boli terčom médiá vrátane IHNED.cz, v utorok (5. 3.) Seznam.cz, v stredu (6. 3.) stránky bánk vrátane centrálnej banky a dnes hackeri zaútočili na weby mobilných operátorov v Česku. Konštatujú to na svojej internetovej stránke IHNED.cz pražské Hospodářské noviny.

slovakia

left justify in out

Aj dnes tak hackeri podnikli na českom internete sériu DDoS útokov. Podľa servera Lupa.cz si tentoraz vzali za cieľ mobilných operátorov. O 9.30 h SEČ boli mimo prevádzky stránky spoločností Telefónica aj T-Mobile. Stránky tretieho veľkého operátora Vodafone však po celý čas fungovali.

Hackerské útoky sa dotkli aj SMS cestovných lístkov Pražského dopravného podniku a tiež centrálneho registra vozidiel. Ten totiž využíva infraštruktúry a. s. Telefónica.

"Môžem potvrdiť, že sme sa o 9.05 h SEČ stali cieľom DDoS útoku," potvrdil hovorca firmy Telefónica Ctibor Jappel. Po necelej hodine sa Telefónice podarilo web sprevádzkovať. "V tejto chvíli sa nám podarilo útok zastaviť a služby obnoviť," povedal Jappel IHNED.cz. Dodal, že rovnako ako v predchádzajúcich prípadoch útoky prišli najmä z IP adries v Rusku. 

Podľa šéfredaktora serveru Lupa.cz Davida Slížka nie sú DDoS útoky v podstate schopné napáchať nejaké reálne škody. S výnimkou toho, že napadnutý web môže byť dočasne nedostupný.

"V zahraničí sa tak množia podobné útoky s cieľom poškodiť konkurenciu alebo žiadať od firiem výpalné za to, že ich weby nebudú DDoS útokom blokované," dodal Slížek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies