V Čechách pod Kosířem otvoria múzeum filmov od Svěrákovcov

NETKY.SK • 19 Marec 2016, 18:14 • 2 min
V Čechách pod Kosířem otvoria múzeum filmov od Svěrákovcov

PRAHA - Na zámku v českej obci Čechy pod Kosířem, neďaleko Prostějova, otvoria v apríli múzeum venované filmom Zdeňka a Jana Svěrákovcov.

slovakia

left justify in out

Nápad vytvoriť zbierku predmetov z ich najznámejších snímok vznikol počas výstavy k filmu Kuky se vrací spred približne piatich rokov. "Mali sme tam aj Kukyho auto a s Honzom Svěrákom sme sa vtedy bavili o tom, ako ho mrzí, že všetky rekvizity z jeho filmov nakoniec úplne zmiznú. Napadlo nám, že by bolo dobré vytvoriť múzeum jeho filmov," popísal zrod myšlienky riaditeľ Vlastivedného múzea v Olomouci Břetislav Holásek.


Súčasťou expozície budú rekvizity z celkovo piatich filmov od Svěrákovcov. Návštevníci si budú môcť obzrieť maketu stíhačky z vojnovej snímky Tmavomodrý svět (2001) či lavicu z triedy legendárneho učiteľa Igora Hnízda z dramédie Obecná škola (1991). Pôvodná lavica z nakrúcania však už neexistuje, preto sa na zámku objaví jej kópia so všetkými vyrytými nápismi a kresbami. Okrem toho sa v múzeu budú nachádzať napríklad okienko z komédie Vratné lahve (2006), kostýmy z rozprávky Traja bratia (2014) či rekvizity, ktoré sa objavili v dráme Kolja (1996). Nebude chýbať ani pôvodný písací stroj Zdeňka Svěráka, textový materiál, fotografie z nakrúcania či premietanie filmových ukážok.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona