V Čechách dovolili učiť učiteľke, ktorá týrala svojich žiakov

NETKY.SK • 11 Júl 2017, 10:18 • 2 min
V Čechách dovolili učiť učiteľke, ktorá týrala svojich žiakov

PODEBRADY – Učiteľka Jana K., ktorú súd odsúdil za týranie svojich žiakov, sa opäť vracia do učiteľských radov. Po letných prázdninách sa učiteľka s 30-ročnou praxou vracia späť do školy.

slovakia

left justify in out

Stane sa dokonca triednou učiteľkou na Základnej škole. Škola háji svoj krok tým, že nemá kto učiť. Učiteľka Jana bola odsúdená za psychické tyranizovanie žiakov, kedy študentov tretej a štvrtej triedy ZŠ Václava Havla nútila urážať samých seba. V prípade, že niečo nevedeli donútila ich hovoriť „som hlupák, som hlupák“. Žiaci s poruchami učenia boli pre ňu hajzli a hlupáci, pričom na nich neustále kričala a ponižovala ich. To čo sa dialo za zatvorenými dverami triedy vyšlo najavo, až keď si deti učiteľku natočili na mobily. 

 

Podľa súdu jej metódy nezostali bez následkov. Jeden zo žiakov si kvôli nej vytrhával vlasy, ďalší trpel bolesťami a pocitmi úzkosti. Za týranie zverenej osoby dostala pedagogička pol ročné väzenie s ročnou podmienkou. Rozsudok minulý rok potvrdil aj Najvyšší súd, ktorý takýto prípad riešil po prvý krát. No po odpykaní si trestu, akoby sa na všetko zabudlo. Učiteľke škola ponúkla pracovné miesto a už tento september bude vítať svojich nových žiakov po prázdninách.

 

„Odsúdenie je pre mňa uzavretá kapitola. Som rada, že to takto dopadlo. Som slobodná,“ uviedla pre Mladá Fronta Dnes pedagogička Jana, ktorá zároveň požiadala o vymazanie trestu z registra trestov. Riaditeľka školy Blanka Žánová nevidí žiadnu prekážku v tom, aby prijala učiteľku “tyranku“ do učiteľského zboru. „Pani učiteľka má čistý register trestov a vysokoškolské vzdelanie. Spĺňa všetky podmienky a ja nemám dôvod ju neprijať. Sami viete, aká zlá je situácia s nedostatkom učiteľov,“ komentovala riaditeľka.   

 

Pre učiteľku trest znamenal v skutočnosti len krátku pauzu, pretože ešte počas septembra minulého roka robila triednu učiteľku. Riaditeľka Žánová ju prepustila až potom, čo MF Dnes, uverejnila informáciu, že Jana nemá čistý register trestov, ktorý podmieňuje jej zamestnávanie na pozícii učiteľky, ktorá ju aj napriek právoplatnému rozsudku zamestnávala naďalej a to protizákonne. Jane medzičasom vypršala podmienka a momentálne sa môže tešiť na nový školský rok.

 

Z pohľadu zákona Jane nebráni už nič v návrate medzi deti. Dokonca časť rodičov túto myšlienku plne podporuje. Na druhej strane sú rodičia, ktorých táto skutočnosť veľmi znepokojuje a pri pomyslení, že ich dieťa majú zveriť do rúk človeku, ktorý ohavným spôsobom poznačil niektoré deti do konca života, im behá mráz po chrbte.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies