V Čečensku zabili ochrankára povstaleckého lídra

NETKY.SK • 8 Júl 2013, 20:57 • 2 min
V Čečensku zabili ochrankára povstaleckého lídra

MOSKVA – Ruské špeciálne sily zabili v Čečensku bývalého ochrankára vodcu tamojších povstalcov Doku Umarova. V pondelok o tom informoval Národný protiteroristický výbor, ktorý cituje agentúra RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

Rustam Salijev, ktorý v rokoch 2008 až 2011 slúžil ako osobný bodyguard “lídra banditov zo Severného Kaukazu", zahynul podľa výboru pri špeciálnej operácii v ačchoj-martanovskom okrese v juhozápadnom Čečensku. Rusko bojovalo s Čečencami od roku 1991 v dvoch krvavých vojnách, povstalcov na Severnom Kaukaze sa však napriek tomu nepodarilo úplne umlčať. Salijev sa nachádzal na ruskom zozname hľadaných teroristov.

Umarov v stredu vyzval svojich nasledovníkov, aby použili "maximálnu silu" a zabránili prezidentovi Vladimirovi Putinovi v uskutočnení zimných olympijských hier v roku 2014. Podujatie sa má konať v čiernomorskom meste Soči v blízkosti nepokojného Severného Kaukazu. Umarova považuje Moskva za nepriateľa číslo jeden, odkedy prevzal velenie nad povstalcami, ktorých cieľom je zriadenie islamského štátu na Kaukaze. Vodca islamistov prevzal zodpovednosť za také činy, ako boli bombové útoky na moskovské metro v roku 2010, kde zomrelo vyše 40 ľudí, či útok na letisku Domodedovo v roku 2011, ktorý neprežilo 37 osôb. Miesta, kde sa teraz nachádzajú športoviská olympiády, v minulosti obývali kaukazské kmene, kým ich ešte v cárskej ére z veľkej časti nevyhladili ruské vojská.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona