V čase zákazu vychádzania budú policajti kontrolovať všetky vozidlá na diaľniciach a cestách I. a II. triedy

NETKY.SK • 7 Apríl 2020, 10:41 • 2 min
V čase zákazu vychádzania budú policajti kontrolovať všetky vozidlá na diaľniciach a cestách I. a II. triedy

BRATISLAVA - Policajné hliadky spoločne s príslušníkmi Ozbrojených síl SR budú v období zákazu vychádzania medzi 8. a 13. aprílom kontrolovať všetky vozidlá, ktoré budú prechádzať jednotlivými okresmi SR na diaľniciach a cestách I. a II. triedy.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej informuje na sociálne sieti Policajný zbor, ak budú vodiči prechádzať viacerými okresmi, kontrole sa budú musieť podrobiť opakovane, s čím budú spojené značné zdržania na komunikáciách.

 

Pokuty za nedodržanie

„Preto naozaj necestujte medzi okresmi, ak to nie je nevyhnutné," uvádza polícia s tým, že všetky osoby, aj tie, na ktoré sa vzťahuje jedna z výnimiek obmedzenia pohybu, sa pri prejazde okresmi budú musieť preukázať policajnej hliadke občianskym preukazom.

Polícia bude tiež kontrolovať osoby, ktoré sa budú pohybovať na verejných priestranstvách v rámci jednotlivých okresov s cieľom odhalenia osôb, ktoré do daného okresu prišli z iného okresu, a preto je nutné, aby každý, kto opustí svoje bydlisko, mal pri sebe doklad totožnosti.

 

„A to platí aj pre všetky osoby nachádzajúce sa vo vozidle," zdôrazňuje polícia. V prípade porušenia nariadenia štátu o obmedzeniach pohybu bude občanom podľa polície hroziť sankcia až do výšky 1 659 eur. Za nenosenie rúška zase policajt môže vyrubiť pokutu 1 000 eur.

 

„Ak dôjde ku klamstvu zo strany občana, bude možné si spätne vyhodnotiť jeho pohyb pomocou video záznamu z palubných kamier systému Soitron a sankcia ho neminie," upozorňuje polícia.

Policajný zbor tiež zdôrazňuje, že každý policajt na mieste vyhodnocuje každú situáciu individuálne a jeho pokyn je záväzný. V prípade nedodržania opatrení alebo klamstva môže auto otočiť a poslať späť domov, prípadne udeliť pokutu," dodala polícia s tým, že kamionisti budú mať počas celých sviatkov výnimku na prejazd.

 

Zákaz vychádzania počas sviatkov
Počas veľkonočných sviatkov bude platiť zákaz vychádzania. Vláda v pondelok schválila návrh na rozšírenie opatrení núdzového stavu. Na tlačovej konferencii o tom informoval predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO). Sloboda pohybu a pobytu sa obmedzí od 8. apríla 2020 0:00 hod do 13. apríla 2020 23:59 hod.

 

Ako uviedol Matovič, toto obmedzenie sa nevzťahuje na cestu do a zo zamestnania a cestu na výkon podnikateľskej činnosti. Netýka sa tiež cesty za účelom obstarania nevyhnutných základných životných potrieb. Ide napríklad o nákup potravín, liekov a zdravotníckych prostriedkov, hygienického tovaru, kozmetiky a iného drogériového tovaru, krmív a ďalších potrieb pre zvieratá, zabezpečenie starostlivosti o deti, zabezpečenie starostlivosti o domáce zvieratá, doplnenie pohonných hmôt.

Do obmedzenia nespadá ani cesta za účelom obstarania nevyhnutných základných životných potrieb pre inú osobu v rámci územia okresu, v prípade Bratislavy a Košíc, v rámci územia mesta. Občania takisto môžu cestovať do zdravotníckeho zariadenia za účelom neodkladného vyšetrenia vrátane sprevádzania blízkou osobou a príbuzným.

Pomáhať policajtom dohliadať na dodržiavanie opatrení má podľa rozhodnutia vlády aj 1500 vojakov Ozbrojených síl SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona