V čase krízy v eurozóne rastie podpora referenda o vzťahoch s EÚ

NETKY.SK • 12 Jún 2012, 07:22 • 2 min
V čase krízy v eurozóne rastie podpora referenda o vzťahoch s EÚ

V čase krízy v eurozóne rastie podpora referenda o vzťahoch s EÚ - Svet V čase prehlbujúcej sa dlhovej krízy v eurozóne rastie v Británii podpora referenda o vzťahu krajiny s Európskou úniou. Vyplýva to z dnešných výsledkov nového prieskumu, o ktorých inf

slovakia

left justify in out

img

V čase prehlbujúcej sa dlhovej krízy v eurozóne rastie v Británii podpora referenda o vzťahu krajiny s Európskou úniou. Vyplýva to z dnešných výsledkov nového prieskumu, o ktorých informovala agentúra DPA.
      Prieskum inštitútu Populus pre noviny The Times ukázal, že 49 percent Britov si želá takéto referendum okamžite, kým podľa tretiny respondentov by sa referendum malo konať v najbližších rokoch.
      Tretina opýtaných si želá, aby Británia zostala súčasťou jednotného európskeho trhu; opačný názor zastáva 40 percent Britov. V prieskume sa pýtali na mienku minulý víkend vyše 2000 ľudí.
      Prieskum prišiel v čase narastajúcich výziev britských politikov na referendum o vzťahoch s EÚ vo svetle toho, čo vnímajú ako nevyhnutnosť užšej politickej a finančnej únie členov eurozóny v reakcii na krízu. Británia si ponechala svoju menu a nie je teda súčasťou eurozóny.
      Konzervatívni ministri vládnej koalície v Londýne, ktorí v minulosti otvorene odmietali myšlienku užšej integrácie, v súčasnosti takéto kroky podporujú, v čom ich inšpiruje najmä Nemecko.
      Britský premiér David Cameron minulý týždeň na návšteve Berlína povedal, že referendum by sa muselo konať, "ak by ste zmenili pravidlá hry". 
      Minister financií George Osborne hovoril o "nemilosrdnej logike" bankovej a fiškálnej únie v eurozóne, pretože na jej stabilizáciu sú potrebné "trvalé zmeny".
      Bývalý minister zahraničných vecí David Owen (1977-79) minulý týždeň uviedol, že vzhľadom na zásadné zmeny odohrávajúce sa v Európe by Británia mala "využiť tento moment" na hlasovanie o svojom vzťahu s EÚ.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies