V čase dovoleniek netreba nechávať cennosti a šperky doma

NETKY.SK • 4 Júl 2012, 12:05 • 2 min
V čase dovoleniek netreba nechávať cennosti a šperky doma

V čase dovoleniek netreba nechávať cennosti a šperky doma - Radíme Domovy počas letných dovoleniek zostávajú niekoľko dní opustené, zlodeji tak dostávajú šancu. Polícia radí občanom, aby starostlivo zamykali nielen dvere a okná, ale aj strešné či pivničné

slovakia

left justify in out

img

Domovy počas letných dovoleniek zostávajú niekoľko dní opustené, zlodeji tak dostávajú šancu. Polícia radí občanom, aby starostlivo zamykali nielen dvere a okná, ale aj strešné či pivničné okienka. Oplatí sa investovať do kvalitného bezpečnostného zámku spolu so závorami či retiazkou.
      "Neuschovávajte väčšie finančné sumy doma. Cennosti, najmä šperky či cenné zbierky, môžete uschovať najmä počas vašej dlhodobejšej neprítomnosti v prenajatom trezore bankovej inštitúcie," upozorňuje hovorkyňa košických krajských policajtov Jana Mésarová. Zároveň je podľa nej dobré uchovať si všetky doklady od kúpených tovarov vyššej finančnej hodnoty. "Vyznačené výrobné číslo na doklade umožní polícii pátrať po vašom odcudzenom majetku, po páchateľovi krádeže, vec identifikovať a vrátiť ju späť do vášho vlastníctva," uviedla Mésarová pre TASR.
      Je dobré myslieť na "staré dobré rady". Nezaťahovať rolety, poprosiť rodinu či blízkych, aby vyberali poštu zo schránky a občas skontrolovali byt. Poistiť pred krádežami by sa mali najmä tí, ktorí bývajú na prízemí paneláka. "Nainštalujte okrasné mreže a bezpečnostné fólie na okná, balkóny a loggie. Spolu so spoľahlivým zatváraním okien zvýšia bezpečnosť vášho bývania," radí policajná hovorkyňa.
      Majitelia bytov a domov si môžu v čase neprítomnosti pomôcť aj "psychologickým momentom". "Využite elektronické spínacie zariadenia, ktoré podľa nastavenia rozsvietia svetlá, zapnú rádio, televíziu." Tak si zlodej bude myslieť, že je niekto doma. Vstup do domu by mal byť dobre viditeľný. Dlhoprstý totiž takmer vždy uprednostňuje prístup maskovaný kríkmi či stromami, pretože sa cíti byť dobre krytý.
      Aj napriek snahe sa nedá byt zabezpečiť na 100 percent, polícia preto radí zdokumentovať si všetky cenné veci do zoznamu a fotodokumentácie, ktoré v ňom zostanú. Pomôže to polícii v pátraní a zároveň aj poisťovniam.
      Účinnou prevenciou proti krádežiam sú aj dobrí susedia. "Mať s nimi dobré vzťahy je jedným z najlepších spôsobov, ako zabezpečiť svoj byt či dom," vysvetlila Mésarová. V čase neprítomnosti je dobré požiadať ich, aby venovali pozornosť bytu či domu v ich susedstve, zároveň si všímali pohyb neznámych podozrivých osôb. Aj v tomto prípade však treba byť obozretný. "Ak počas neprítomnosti niekomu zveríte kľúče od svojho bytu, dôkladne zvážte, či je to osoba spoľahlivá a dôveryhodná," zdôraznila Mésarová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona