V Cannes mala premiéru adaptácia slávneho románu Na ceste

NETKY.SK • 24 Máj 2012, 04:33 • 2 min
V Cannes mala premiéru adaptácia slávneho románu Na ceste

V Cannes mala premiéru adaptácia slávneho románu Na ceste - Kultúra Na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes mala v stredu premiéru filmová adaptácia románu Jacka Kerouaca Na ceste. V snímke brazílskeho režiséra Waltera Sallesa sa predstavili Garrett

slovakia

left justify in out

img

Na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes mala v stredu premiéru filmová adaptácia románu Jacka Kerouaca Na ceste. V snímke brazílskeho režiséra Waltera Sallesa sa predstavili Garrett Hedlund, Sam Riley, Tom Sturridge, Kristen Stewart, Kirsten Dunst, Amy Adams, Viggo Mortensen či Steve Buscemi. Hviezda upírskej ságy Twilight Kristen Stewart mala len 16 rokov, keď sa stretla so Sallesom a súhlasila s účinkovaním v jeho projekte. V súčasnosti 22-ročná herečka v snímke stvárnila postavu Marylou. Stewart mnoho fanúšikov do kina pritiahne aj preto, že v jednej zo scén filmu je od pása nahor nahá. Podľa jej vlastných slov jej to však nerobilo problém a chcela to urobiť.

Zaujímavosťou je fakt, že práva na filmovú adaptáciu získal už v roku 1979 slávny Francis Ford Coppola, no trvalo viac ako tri desaťročia, kým snímka uzrela svetlo sveta. Coppola sa film rozhodol zveriť do rúk Sallesovi po tom, ako si pozrel jeho Motocyklové denníky (2004). O scenár snímky plnej sexu, drog a džezu sa postaral Jose Rivera z Portorika.

Román Na ceste je doslova bibliou bítnického hnutia, generačnou výpoveďou príslušníka tej skupiny mládeže, ktorá po svojom reagovala na situáciu koncom štyridsiatych a začiatkom päťdesiatych rokov, keď Amerika prechádzala štádiom vrcholnej hospodárskej stability, ale začínali sa prejavovať choroby toľko vychvaľovanej americkej civilizácie. Kerouac toto dielo napísal v priebehu pár týždňov v roku 1951, na pulty kníhkupectiev sa dostalo v roku 1957. V románe spisovateľ vychádza z vlastných zážitkov počas ciest po USA so svojimi priateľmi. Ich mená sú však v knihe a taktiež v snímke pozmenené.

Filmová adaptácia sa snaží zachytiť energiu a tok myšlienok autora románu alias Sala Paradisa, ktorého vo filme stvárnil Sam Riley. "Je to o strate nevinnosti, o hľadaní hraníc, ktoré nikdy nenájdu," povedal režisér Salles novinárom v Cannes. "Je to o objavovaní konca cesty a konca amerického sna," pokračoval filmový tvorca, ktorý má na konte aj snímku Za slnkom. S najnovším filmom Na ceste sa 56-ročný Salles tento rok uchádza o hlavnú cenu festivalu.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies