V Cancúne sa začína nové kolo klimatických rokovaní OSN

NETKY.SK • 29 November 2010, 12:44 • 2 min
V Cancúne sa začína nové kolo klimatických rokovaní OSN

V Cancúne sa začína nové kolo klimatických rokovaní OSN

slovakia

left justify in out

img

Nové kolo klimatických rokovaní OSN za účasti predstaviteľov z takmer 200 krajín sa dnes začína v mexickom letovisku Cancún.
      Dvojtýždňová konferencia by mala vyriešiť niekoľko rozhodujúcich otázok, ktoré názorovo rozdeľujú bohaté krajiny a krajiny s prudko sa rozvíjajúcou ekonomikou.
      Účastníci rokovaní sa tiež budú snažiť dohodnúť na financovaní a spôsoboch zachovania dažďových pralesov a príprave pre "teplejší svet" v dôsledku otepľovania. Zároveň chcú potvrdiť existujúce ciele pri znižovaní emisií skleníkových plynov.
      Konferenciu v Cancúne nesprevádzajú ani zďaleka také ovácie ako minuloročný summit v Kodani, ktorého cieľom bola nová klimatická dohoda o znižovaní emisií. Skončil sa však nezáväznou dohodou, ktorú odmietli mnohé rozvojové krajiny.
      Dlho prebiehajúce rozhovory OSN postavili proti sebe dvoch hlavných svetových znečisťovateľov - Spojené štáty a Čínu. Washington chce od Pekingu väčšie obmedzenie emisií, pričom vyvíja tlak aj v oblasti voľného obchodu a ľudských práv.
      Mexický prezident Felipe Calderón na okraj konferencie poukázal na ekonomické možnosti, ktoré súvisia s bojom proti klimatickým zmenám, čím sa snažil skoncovať s nedôverou z predchádzajúceho summitu.
      "Táto dilema medzi ochranou životného prostredia a bojom proti chudobe, medzi bojom proti klimatickým zmenám a ekonomickým rastom, to je falošná dilema," povedal Calderón.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies