V čachtickom podzemí objavili železnú pannu, mučiaci nástroj grófky Báthory

NETKY.SK • 1 Apríl 2016, 17:12 • 2 min
V čachtickom podzemí objavili železnú pannu, mučiaci nástroj grófky Báthory

ČACHTICE - Úsilie dobrovoľníkov, ktorí sa podieľajú na zveľaďovaní čachtického podzemia, prinieslo nečakaný výsledok.

slovakia

left justify in out

V jeho tajomných chodbách objavili legendárny mučiaci nástroj – železnú pannu. O unikátny nález sa postarali miestni nadšenci histórie, členovia spolku Concordia z Čachtíc a odborníci z občianskeho združenia (OZ) Slovenské podzemie.

 

Ako TASR informovala riaditeľka Krajskej organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trenčín región Eva Frývaldská, existenciu železnej panny ako mučiaceho nástroja, ktorý používala majiteľka Čachtického hradu Alžbeta Báthory, dokazujú dobové výpovede svedkov a spomína ju aj Jozef Nižňanský vo svojej knihe venovanej krvavej grófke. „Železnú pannu opisuje ako figurínu, ktorá mala na sebe drahý náhrdelník. Keď sa osoba náhrdelníku dotkla, vystrelili z hrude figuríny nože a v smrteľnom objatí prebodli svoju obeť. Podľa svedkov Alžbeta Báthory takýmto spôsobom mučila mladé dievčatá a ich krv používala na omladenie a zachovanie večnej krásy,“ priblížila Frývaldská.

 

Podľa predsedu občianskeho združenia Slovenské podzemie Miloslava Stupavského objavili železnú pannu za tajomnou stenou. Po otvorení steny našli pod vrstvou hliny unikátny mučiaci nástroj krvilačnej grófky. „Po tomto objave sa bude opravovať história, väčšina historikov takémuto nálezu už neverila a mysleli si, že niečo podobné už nebude možné. Ako vidieť, možné to je,“ zdôraznil Stupavský.

 

Informácia o náleze železnej panny je podľa Frývaldskej prvoaprílovým žartom. Jeho cieľom je upozorniť na sprístupnenie podzemných chodieb v Čachticiach, kde je umiestnená expozícia unikátnych nálezov z okolia Čachtíc. „Otvorenie podzemia pre verejnosť bude 24. apríla a návštevníci si môžu prezrieť aj legendárnu železnú pani. Pôjde samozrejme o repliku,“ doplnila Frývaldská s tým, že počas letnej sezóny pripravujú v podzemí aj nočné prehliadky s tajomnou atmosférou.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies