V bývalom tábore Auschwitz-Birkenau si pripomenuli obete holokaustu

NETKY.SK • 27 Január 2023, 18:30 • 2 min
V bývalom tábore Auschwitz-Birkenau si pripomenuli obete holokaustu

Varšava - Poľský prezident Andrzej Duda a ďalší predstavitelia si v piatok pripomenuli 78. výročie oslobodenia nacistického koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau.

slovakia

left justify in out

Na slávnosti na juhu Poľska sa zúčastnila aj skupina väzňov, ktorí pobyt v tomto tábore prežili.  Účastníci spomienkovej slávnosti v piatok položili vence a zapálili sviečky pri múre, kde Nemci zastrelili tisíce ľudí. Eva Umlaufová, ktorá prežila pobyt v Auschwitzi-Birkenau, povedala, že ľudia, ktorým tento tábor spôsobil rany, nikdy nezabudnú na to, čím si prešli. Takisto povedala, že to, na čom tu v Auschwitzi záleží, je "ľudská bytosť a ľudskosť". Umlaufová sa narodila v decembri 1942 v pracovnom tábore v Novákoch na území Slovenska a do Auschwitzu-Birkenau ju previezli v novembri 1944. Povolaním pediatrička a psychoterapeutka žije v Nemecku. Ďalšia preživšia Zdzislawa Wlodarczyková povedala, že Rusko, ktoré "nás tu oslobodilo", v súčasnosti vedie vojnu proti Ukrajine. Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu sa viaže k 27. januáru 1945, keď Červená armáda oslobodila koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau. Najväčší koncentračný a vyhladzovací tábor nacisti postavili pri poľskom meste Osvienčim. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies