V bývalej českej väznici otvorili zariadenie pre utečencov

NETKY.SK • 12 Október 2015, 16:17 • 2 min
V bývalej českej väznici otvorili zariadenie pre utečencov

PRAHA - V českej obci Drahonice v okrese Louny v západných Čechách otvorili dnes nové zariadenie pre utečencov.

slovakia

left justify in out

Previezli do neho 80 cudzincov, ktorí sa dosiaľ nachádzali v podobnom zariadení v meste Bělá pod Bezdězem. Napísal to server Novinky.cz s odvolaním sa na informácie od hovorkyne českej cudzineckej polície Kateřiny Rendlovej.

 

S prevozom boli spojené počiatočné komplikácie a niektorí z utečencov odmietali presun a vymýšľali si fiktívne rodinné väzby, aby mohli ostať v areáli v Bělej pod Bezdězem v Stredočeskom kraji. "Niektorí začali predstierať neexistujúce rodinné väzby, vydávali sa za bratrancov a strýkov rodín. Niektorí nám dokonca povedali, že uzavreli priamo v zariadení moslimskú svadbu a trvali na jej akceptovaní zo strany polície," uviedla Rendlová.

 

Celkovo osemdesiat cudzincov v dvoch autobusoch Väzenskej služby bez väčších konfliktov a potýčok vyrazilo dnes predpoludním do Drahoníc. V bývalej väznici na nich čakali tlmočník i zdravotníci. Migrantov, ktorí tam dorazili ešte pred 15.00 h, ubytovali podľa Noviniek v päťčlenných skupinkách. Do zariadenia nastúpilo 60 zamestnancov.

 

Obavy miestnych obyvateľov by mala rozptýliť stráž, prítomní policajti a bezpečnostné opatrenia. Objekt je uzatvorený a utečenci ho nemôžu voľne opúšťať.

Utečenecké zariadenie v obci Drahonice podľa riaditeľa Správy utečeneckých zariadení Miloslava Koudelného otvorili preto, aby mohli byť utečenci ubytovaní v murovaných objektoch. Zariadenie má kapacitu 240 miest a pre začiatok sa počíta s asi polovičným obsadením.

 

Ďalšie podobné zariadenie plánuje česká vláda otvoriť začiatkom budúceho roka v obci Balková v okrese Plzeň-sever zhruba desať kilometrov od Drahoníc.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies