V Burundi zastrelili prezidentovho spojenca

NETKY.SK • 2 August 2015, 13:41 • 2 min
V Burundi zastrelili prezidentovho spojenca

NAIROBI - Ozbrojenci v armádnych uniformách zastrelili dnes v Burundi bývalého šéfa tajnej služby, blízkeho spojenca prezidenta, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Generál Adolphe Nshimirimana mal na starosť osobnú bezpečnosť prezidenta Pierra Nkurunzizu. Zahynul spolu s troma ochrankármi. Na auto, v ktorom sa viezli v hlavnom meste Bujumbura, spustili paľbu štyria ozbrojenci, uviedli svedkovia.

"Dvaja mali guľomety a ďalší dvaja raketomety. Prišli vo vojenskom nákladnom aute a v ňom aj odišli," tvrdil jeden zo svedkov.

 

Burundi sa zmieta v chaose od konca apríla, keď Nkurunziza oznámil, že sa po tretí raz bude uchádzať o prezidentský úrad.

 

Oponenti a západné mocnosti to však označili za protiústavné, keďže podľa ústavy je možné zastávať prezidentskú funkciu len dvakrát po sebe.

 

Mesiace protestov a pokus o štátny prevrat vláda potlačila. Niektorí armádni generáli, ktorí boli to prevratu zapletení, však sľúbili, že budú pokračovať v boji za zosadenie Nkurunzizu. Ten v júlových prezidentských voľbách zvíťazil.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies