V Burundi objavili pravdepodobne päť masových hrobov

NETKY.SK • 29 Január 2016, 10:55 • 2 min
V Burundi objavili pravdepodobne päť masových hrobov

KAMPALA - Nové družicové snímky, videozáznamy a výpovede svedkov dokazujú, že bezpečnostné sily vo východoafrickom Burundi zabili vlani v decembri desiatky ľudí a následne ich pochovali v masových hroboch, uviedla dnes Ľudskoprávna organizácia Amnesty International.

slovakia

left justify in out

V oblasti Buringa, ležiacej na predmestí burundskej metropoly Bujumbura, sa nachádza pravdepodobne až päť masových hrobov, tvrdí Amnesty. Opiera sa pritom o videozáznamy a družicové snímky z konca decembra až januára. Tie odhaľujú porušenú pôdu na miestach, ktoré sa zhodujú s výpoveďami svedkov.

 

"Svedkovia povedali Amnesty International, že hroby boli vykopané 11. decembra popoludní, a to bezprostredne po najkrvavejšom dni v eskalujúcej kríze v Burundi," dodala. Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn tento mesiac vyzval na neodkladné prešetrenie údajných masových hrobov, napísala agentúra AP. Vláda v Burundi uviedla, že takéto správy sa nezakladajú na pravde a existenciu masových hrobov vylúčila.

 

Vlaňajšie rozhodnutie tamojšieho prezidenta Pierra Nkurunzizu uchádzať sa už po tretí raz o úrad najvyššieho predstaviteľa štátu vyústilo v máji do potlačeného pokusu o vojenský prevrat i následných pouličných protestov. To všetko doviedlo túto krajinu na východe Afriky až na pokraj občianskej vojny. V júlových voľbách síce Nkurunziza zvíťazil, ale jeho oponenti tvrdia, že sa tak stalo protiprávne, pretože podľa ústavy už nemal právo kandidovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona